Sos pieczarkowy na mleczku kokosowym. Dziś prosty przepis na pyszny sos pieczarkowy na mleczku kokosowym. Uwielbiam tą kokosową nutę. Taki sos wspaniale smakuje z kaszą, ryżem lub świeżym pieczywem. Idealnie nadaje się również do klusek śląskich, kopytek, a nawet mięs. To prosta, smaczna i szybka propozycja na obiad. My go uwielbiamy. Zresztą, przyznam Wam szczerze, że osobiście lubię każdą wersję sosu pieczarkowego. Polecam Wam również kremowy sos pieczarkowy z serkiem topionym. A jeśli szukacie innych przepisów z pieczarkami, to polecam Wam chrupiące pieczarki w panierce. Pyszna przekąska dla każdego. Spróbujcie.
Składniki:
- około 300 g pieczarek
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- czarny mielony pieprz
- sól do smaku
- około 3/4 szklanki mleczka kokosowego 82%
Przygotowanie:
Na maśle szklimy pokrojoną cebulę, pod koniec dodając starty ząbek czosnku. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki, dodajemy do cebuli i czosnku. Smażymy, doprawiając pieprzem i solą. Dodajemy mleczko kokosowe, na początek około 0,5 szklanki w razie potrzeby dolewając (gęstość sosu zależy od upodobań). Dusimy bez przykrycia kilka minut, pod koniec dodając posiekaną zieloną pietruszkę. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku (u mnie zawsze większa ilość pieprzu, sos nie może być mdły). Podajemy z ulubionymi dodatkami np. pieczywem, kaszą, ryżem.
Smacznego
Smacznie brzmi ten sosik…ja mam fioła na punkcie kokosowych nut…lubię od zawsze??
Ja też uwielbiam kokosowe smaki 🙂
ale smakowicie:)
😀