Prosty gulasz z piersi z kurczaka z kluseczkami. Dziś przepis na prosty obiad dla całej rodziny. Gulasz z piersi z kurczaka z pysznymi, małymi kluseczkami (jeśli wolicie możecie, to danie nazywać po prostu sosem, bo oczywiście nie jest to tradycyjny gulasz 😉 ). U mnie taki obiad cieszy się ogromnym powodzeniem. Do tego zestaw ulubionych surówek i nic nam więcej nie potrzeba. Przygotowanie takiego obiadu jest naprawdę proste i stosunkowo szybkie. Taki gulasz z piersi z kurczaka spokojnie możecie podać również z ziemniakami, ryżem, kaszą czy makaronem. A kluseczki sprawdzą się idealnie z innymi sosami. Spróbujcie. W prostocie siła 😉 Ilość składników dostosujecie oczywiście do swoich potrzeb 🙂 Smacznego.
Składniki:
Na gulasz:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- przyprawa złocista do kurczaka
- 3 ziela angielskie
- czarny mielony pieprz do smaku
- sól do smaku
- około 3 łyżki mąki ziemniaczanej + niewielka ilość bulionu lub wody do rozrobienia
- pół cebuli
- opcjonalnie słodka mielona papryka do smaku (dziś pominęłam, ale to zależy od użytej przyprawy do kurczaka)
- masło do podsmażenia mięsa
Na kluseczki:
- 1,2 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
Przygotowanie:
Cebulę drobno kroimy i szklimy na maśle. Następnie dodajemy pokrojone piersi z kurczaka i obsmażamy je posypując z wierzchu przyprawą złocistą do kurczaka. Dolewamy nasz bulion, dajemy ziele angielskie i dusimy pod przykryciem. Pod koniec próbujemy i doprawiamy do smaku czarnym mielonym pieprzem i solą (oraz opcjonalnie słodką czerwoną papryką). Na koniec zagęszczamy nasz sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości bulionu lub wody. Jeszcze chwilę gotujemy. Tak przygotowany prosty sos podajemy z kluseczkami.
Jak przygotować kluseczki do gulaszu?
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy. Jeszcze ciepłe obieramy i przeciskamy przez praskę i szybko łączymy z jajkiem mąką.
Oddzielamy porcje ciasta. Na obsypanym mąką blacie tworzymy wałek, odcinamy małe kawałki ciasta i formujemy kluseczki. Kluseczki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia.
Smacznego
ale pyszny gulasz 🙂
🙂
Lubię takie dania.
🙂
Taki gulasz na pewno posmakuje całej rodzinie. 🙂
🙂