Idealne na przyjęcie, na przekąskę, przystawkę, jako dodatek do dań lub po prostu od tak… pysznie chrupiące pieczarki w panierce*. Uwielbiam taką chrupiącą wersję pieczarek. Przepis jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Chrupiące pieczarki w panierce zachwycą nie jednego grzybowego łasucha. Musicie spróbować 🙂 Ja wczoraj przygotowałam je w ramach wczesnej kolacji. Idealne 🙂
A jeśli szukacie innych przepisów, w których doskonale sprawdzą się pieczarki polecam Wam: makaron w lekkim sosie pieczarkowym (na bazie mleczka kokosowego), jak również ryżowe muszelki w mięsno-grzybowym sosie. Tego typu przepisów znajdziecie sporo na moim blogu, ponieważ uwielbiam pieczarki i bardzo często wykorzystuje je w moich potrawach.
*przepis własny
Składniki: (na około 10 sztuk)
- 10 sztuk pieczarek
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 3 czubate łyżki mąki pszennej (u mnie Młyny Stoisław)
- 1 jajko
- mleko
- duża szczypta bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- około 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- około 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W misce mieszamy czubatą łyżkę mąki kukurydzianej z dwoma czubatymi łyżkami mąki pszennej. Następnie wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i mieszając (np. widelcem) zaczynamy cienkim strumieniem dolewać mleko, aż nasza panierka będzie przypominała gęste ciasto naleśnikowe.
W głębokim talerzu mieszamy 1 czubatą łyżkę mąki kukurydzianej z 1 czubatą łyżką mąki pszennej.
Obrane i pozbawione ogonków pieczarki maczamy dokładnie w gęstej panierce. Następnie obtaczamy w mieszance mąk.
Pieczarki smażymy na małym ogniu na rozgrzanym oleju (olej powinien zakrywać do połowy kapelusze) na złoto z obu stron. Następnie odsączamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy.
Do przygotowania pysznie chrupiących pieczarek w panierce użyłam mąki pszennej tortowej z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.
Smacznego
Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
Proste i smaczne danie i jak ma dużo zastosowań na różne okazje 🙂
🙂
Moja mama takie robi 🙂 Chociaż ostatnio coraz rzadziej, szkoda. Trzeba koniecznie powrócić do tego pysznego (wyśmienitego!) przepisu 😉 Pozdrowionka cieplutkie! 🙂
🙂
Zjadła bym taką pieczarke, mniamm. Pozdrawiam
🙂