Uwielbiam desery. Ich wykonanie nie jest zbyt trudne, a używając odrobiny wyobraźni przy ich tworzeniu możemy zadziwić rodzinę i znajomych. Dziś zapraszam Was na pucharkowy deser a la ptasie mleczko – lekka pianka pod ciasteczkową kruszonką. Dziś w orzeźwiającej pomarańczowej wersji. Deser zazwyczaj zwieńcza bita śmietana lub gałka lodów. Prosto i smacznie. Nic tylko jeść 🙂 Spróbujcie.
Składniki: (na 3 pucharki)
- 3 czubate łyżki jogurtu typu greckiego (u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu)
- 1 galaretka mocno pomarańczowa na 500 ml
- 11/4 szklanki wody
- 1 opakowanie ciasteczek regionalnych w polewie kakaowej Cukry Nyskie
- bita śmietana (lub gałka lodów)
- owocowa posypka, np. mango
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy dokładnie w 11/4 szklanki wody. Studzimy (, ale uważamy, żeby nie zaczęła tężeć). Do galaretki dodajemy 3 czubate łyżki jogurtu typu greckiego (u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu) i dokładnie całość mieszamy np. ręczną trzepaczką. Naszą galaretkę przelewamy do pucharków zostawiając miejsce na ciasteczka i inne dodatki (3/4 pucharka). Pucharki wkładamy do lodówki, aby nasza pianka stężała (około 2 godziny).
Ciasteczka wkładamy do misy blendera z nożami i dokładnie rozdrabniamy, tworząc coś w rodzaju kruszonki.
Gdy pianka stężeje wyciągamy ją z lodówki, na wierzch każdego deseru wsypujemy warstwę rozdrobnionych ciasteczek.
Deser dekorujemy bitą śmietaną lub gałką lodów i posypujemy owocową posypką.
Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
Smacznego
Wyborny deserek 🙂 Pogoda taka słaba, że ciągnie do słodkości 😉 Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Dziękuję. I również pozdrawiam 🙂
Mniam jaki cudowny deserek 🙂
Dziękuję 🙂
Smakowity deserek 🙂
Dziękuję 🙂
bardzo ąłdny storczyk, mistrz dugiego planu:)
A dziękuję 😉