Deser a la ptasie mleczko. Lekka pianka pod ciasteczkową kruszonką.

Deser a la ptasie mleczko. Lekka pianka pod ciasteczkową kruszonkąUwielbiam desery. Ich wykonanie nie jest zbyt trudne, a używając odrobiny wyobraźni przy ich tworzeniu możemy zadziwić rodzinę i znajomych. Dziś zapraszam Was na pucharkowy deser a la ptasie mleczko – lekka pianka pod ciasteczkową kruszonką. Dziś w orzeźwiającej pomarańczowej wersji. Deser zazwyczaj zwieńcza bita śmietana lub gałka lodów. Prosto i smacznie. Nic tylko jeść 🙂 Spróbujcie.

Składniki: (na 3 pucharki)

  • 3 czubate łyżki jogurtu typu greckiego (u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 1 galaretka mocno pomarańczowa na 500 ml
  • 11/4 szklanki wody
  • 1 opakowanie ciasteczek regionalnych w polewie kakaowej Cukry Nyskie
  • bita śmietana (lub gałka lodów)
  • owocowa posypka, np. mango

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy dokładnie w 11/4 szklanki wody. Studzimy (, ale uważamy, żeby nie zaczęła tężeć). Do galaretki dodajemy 3 czubate łyżki jogurtu typu greckiego (u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu) i dokładnie całość mieszamy np. ręczną trzepaczką. Naszą galaretkę przelewamy do pucharków zostawiając miejsce na ciasteczka i inne dodatki (3/4 pucharka). Pucharki wkładamy do lodówki, aby nasza pianka stężała (około 2 godziny).

Ciasteczka wkładamy do misy blendera z nożami i dokładnie rozdrabniamy, tworząc coś w rodzaju kruszonki.

Gdy pianka stężeje wyciągamy ją z lodówki, na wierzch każdego deseru wsypujemy warstwę rozdrobnionych ciasteczek.

Deser dekorujemy bitą śmietaną lub gałką lodów i posypujemy owocową posypką.

Deser a la ptasie mleczko. Lekka pianka pod ciasteczkową kruszonką

Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

Smacznego

 

 

8 comments

Dodaj komentarz