Sernik królewski – prosty przepis Zapewne każdy z Was choć raz spotkał się z sernikiem królewskim czy to na świątecznym stole, na przyjęciu lub będąc u swojej babci. Sernik królewski, to tradycyjny polski sernik pieczony w większości przypadków w prostokątnej lub kwadratowej formie, składający się z pysznej masy serowej oraz dwóch warstw kruchego ciasta kakaowego.
Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię wszelkie serniki. Sernik królewski najczęściej gości u mnie na świątecznym stole lub na spotkaniach z rodziną i przyjaciółmi. Do tego wyciągam z szafek ulubione kawy ziarniste od Konesso i mielę w młynku tuż przed przygotowaniem. Kocham zapach świeżo mielonej kawy. Czy jest coś lepszego? Tak – kawa + domowy sernik królewski. To kto się dziś skusi na takie połączenie?
Składniki:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (320 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki naturalnego kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła (200 g)
- 3 żółtka jaj
Na masę serową:
- 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu lub doby ser na sernik z wiaderka np. Wieluń Mój Ulubiony
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)
- 200 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 jajka
Przygotowanie:
Formę o wymiarach 20×30 lub podobną smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia.
Do większej miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy proszek do pieczenia, kakao, cukier i drobno pokrojone zimne masło. Składniki rozdrabniamy palcami lub siekamy nożem do powstania drobnej a la kruszonki. I dopiero teraz dodajemy żółtka jaj. Łączymy wszystko (zagniatamy) aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulę. Dzielimy ją na 2 części.
Jedną część kuli wkładamy do lodówki w celu schłodzenia. Drugą częścią ciasta wykładamy spód formy. Dziurkujemy ciasto widelcem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Przygotowujemy masę serową. Masło dokładnie miksujemy z cukrem (dodajemy oba rodzaje) aż będzie białe i „puszyste”. Następnie stopniowo dodaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Kolejno dodajemy stopniowo nasz ser. Na koniec wszystko miksujemy z budyniem (proszek).
Białka ubijamy w oddzielnej misce, dodajemy do masy serowej i całość mieszamy lub krótko i delikatnie miksujemy na małych obrotach miksera.
Masę serową wykładamy na kakaowy spód. Wyciągamy drugą połowę ciasta z lodówki i ścieramy je na wierzch na tarce na dużych oczkach.
Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, ciasto należy obserwować.
Wyjmujemy, studzimy. Sernik lepiej smakuje i lepiej się kroi, gdy schłodzimy go w lodówce. Ja swój zostawiam na noc w lodówce.
Smacznego
Taki sernik piekła moja babcia, więc przywołuje same dobre wspomnienia 🙂 W towarzystwie dobrej kawy smakuje wybornie.
😀
Jeden kawałeczek poproszę, sernik wygląda obłędnie <3
Zapraszam 😉
uwielbiam ten seniki
Czy sernik należy wyjąć odrazu po upieczeniu? Nie opadnie?
Warto wystudzić go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Choć ja czasem pomijam ten etap.
A czy zamiast masła mogę dodać np.śmietankę kremówkę 36%
Sernik jest taki zwarty, mięsisty?
Nie zamieniałabym raczej masła na śmietankę.
Tak, sernik jest taki bardziej zwarty, mięsisty.