Sernik królewski – prosty przepis

Sernik królewski – prosty przepis Zapewne każdy z Was choć raz spotkał się z sernikiem królewskim czy to na świątecznym stole, na przyjęciu lub będąc u swojej babci. Sernik królewski, to tradycyjny polski sernik pieczony w większości przypadków w prostokątnej lub kwadratowej formie, składający się z pysznej masy serowej oraz dwóch warstw kruchego ciasta kakaowego.

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię wszelkie serniki. Sernik królewski najczęściej gości u mnie na świątecznym stole lub na spotkaniach z rodziną i przyjaciółmi. Do tego wyciągam z szafek ulubione kawy ziarniste od Konesso i mielę w młynku tuż przed przygotowaniem. Kocham zapach świeżo mielonej kawy. Czy jest coś lepszego? Tak – kawa + domowy sernik królewski. To kto się dziś skusi na takie połączenie?

Składniki:

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (320 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 3 żółtka jaj

Na masę serową:

  • 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu lub doby ser na sernik z wiaderka np. Wieluń Mój Ulubiony
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jajka

Przygotowanie:

Formę o wymiarach 20×30 lub podobną smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia.

Do większej miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy proszek do pieczenia, kakao, cukier i drobno pokrojone zimne masło. Składniki rozdrabniamy palcami lub siekamy nożem do powstania drobnej a la kruszonki. I dopiero teraz dodajemy żółtka jaj. Łączymy wszystko (zagniatamy) aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulę. Dzielimy ją na 2 części.

Jedną część kuli wkładamy do lodówki w celu schłodzenia. Drugą częścią ciasta wykładamy spód formy. Dziurkujemy ciasto widelcem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Przygotowujemy masę serową. Masło dokładnie miksujemy z cukrem (dodajemy oba rodzaje) aż będzie białe i „puszyste”. Następnie stopniowo dodaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Kolejno dodajemy stopniowo nasz ser. Na koniec wszystko miksujemy z budyniem (proszek).

Białka ubijamy w oddzielnej misce, dodajemy do masy serowej i całość mieszamy lub krótko i delikatnie miksujemy na małych obrotach miksera.

Masę serową wykładamy na kakaowy spód. Wyciągamy drugą połowę ciasta z lodówki  i ścieramy je na wierzch na tarce na dużych oczkach.

Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, ciasto należy obserwować.

Wyjmujemy, studzimy. Sernik lepiej smakuje i lepiej się kroi, gdy schłodzimy go w lodówce. Ja swój zostawiam na noc w lodówce.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

9 comments

Skomentuj Lidka Anuluj pisanie odpowiedzi