Sałatka z rukolą i grzankami
Lekka, pyszna, chrupiąca sałatka z rukolą i grzankami. Idealna na sylwestrowy stół. Świetna solo lub jako dodatek do różnych dań. Polecam.
Jak przygotować sałatkę z rukolą i grzankami?
Składniki:
- 3 garście rukoli
- 1 łyżka łuskanego słonecznika
- 1 mała żółta papryczka
- 10 pomidorków paprykowych
- 3-4 plasterki drobiowej wędliny – u mnie filet z kurczaka pieczony
- duże grzanki cebulowe Mamut
Na dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub do smaku (zamiennie płynny miód)
- 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na talerz wykładamy rukolę. Posypujemy ją drobno pokrojoną żółtą papryczką i połową słonecznika.
Układamy pokrojone pomidorki i rozkładamy pokrojoną w paseczki wędlinę.
Na koniec układamy grzanki. Całość polewamy dressingiem (mieszamy w miseczce wszystkie składniki) i posypujemy resztą słonecznika.
Rada: Słonecznik można przed dodaniem do sałatki uprażyć na patelni.
Smacznego
Wpis we współpracy reklamowej z Mamut S.A.