Sałatka z kurczakiem, grzankami i czosnkowo-musztardowym sosem
Lubicie sałatki z kurczakiem? Ja uwielbiam. Sprawdzają się idealnie jako szybki posiłek lub jedno z imprezowych dań. Dziś polecam Wam prostą, ale jakże pyszną i chrupiącą sałatkę z kurczakiem, grzankami i czosnkowo-musztardowym sosem. Spróbujcie 🙂
- 3 garście miksu sałat
- 3 rzodkiewki
- około 1/4 czerwonej papryki
- garść grzanek – u mnie czosnkowe Mamut S.A.
- 1 łyżka kukurydzy
- 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 małe jajko
- do smaku: przyprawa kebab-gyros, sól, pieprz
- mielone płatki kukurydziane jako panierka
- olej do smażenia
Na sos:
- 1,5 łyżki naturalnego jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1 lekko czubata łyżeczka musztardy sarepskiej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy na kawałki. Przekładamy do miseczki, posypujemy przyprawą kebab-gyros, doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy całość delikatnie olejem. Mieszamy ręką, tak by przyprawy pokryły każdy kawałek kurczaka. Odstawiamy całość na kilka minut do lodówki. Teraz wbijamy 1 jajko i jeszcze raz krótko mieszamy. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w zmielonych płatkach kukurydzianych. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.
Rada: Ja często przygotowuje więcej takich chrupiących kurczaków. Część idzie do sałatki, inne podaję osobno w towarzystwie sosów itd. Świetne na imprezy. Takie szybkie nuggetsy, to też dobry pomysł na obiad 😉
Usmażone kawałki kurczaka studzimy kroimy na grubsze plasterki, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich kukurydzę, pokrojoną w półplasterki rzodkiewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Składniki mieszamy i wykładamy na nasz miks sałat ułożony wcześniej na półmisku. Posypujemy wszystko chrupiącymi grzankami i polewamy sosem.
Sos: mieszamy jogurt, majonez, musztardę, starty na drobnych oczkach czosnek i przyprawy.
Smacznego