Sałatka z serem feta i chrupiącymi grzankami

Sałatka z chrupiącymi grzankami

Sałatka z serem feta i chrupiącymi grzankami

Dziś mam dla Was przepis na sałatkę z serem feta i chrupiącymi grzankami. Szybka i pyszna. Bo w takie gorące letnie dni nic nie smakuje tak dobrze jak sałatka. Zgodzicie się?

I te grzanki! Tak duże, tak chrupiące, tak pyszne 🙂 Nowość w ofercie Mamut S.A. Duże grzanki są dostępne w dwóch wariantach smakowych – cebulowym lub z pieprzem. Idealne do sałatek lub domowych zup. Polecam.

Jak zrobić sałatkę z serem feta i grzankami?

Składniki:

  • miks młodych listków (szpinak, rukola, botwinka)
  • 1 mały gruntowy ogórek
  • około 50 g sera feta
  • pół pomidora
  • duuuże grzanki cebulowe Mamut

Na sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy (jeśli wolicie może być też łagodna)
  • 3/4 łyżeczki granulowanego czosnku
  • około 1 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy składniki na sos: majonez, musztardę, łyżeczkę soku z cytryny i przyprawy. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku i/ lub dodajemy więcej soku z cytryny (wg gustu).

Na talerz wykładamy nasze młode listki, obranego i pokrojonego w plasterki ogórka, pokrojony w kostkę ser feta, pokrojonego pomidora i posypujemy wszystko grzankami.

Całość polewamy gęstym sosem.

Rada: Przed podaniem wszystko można jeszcze lekko oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego

Wpis we współpracy reklamowej z Mamut S.A.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz