Sałatka z serem feta i chrupiącymi grzankami
Dziś mam dla Was przepis na sałatkę z serem feta i chrupiącymi grzankami. Szybka i pyszna. Bo w takie gorące letnie dni nic nie smakuje tak dobrze jak sałatka. Zgodzicie się?
I te grzanki! Tak duże, tak chrupiące, tak pyszne 🙂 Nowość w ofercie Mamut S.A. Duże grzanki są dostępne w dwóch wariantach smakowych – cebulowym lub z pieprzem. Idealne do sałatek lub domowych zup. Polecam.
Jak zrobić sałatkę z serem feta i grzankami?
Składniki:
- miks młodych listków (szpinak, rukola, botwinka)
- 1 mały gruntowy ogórek
- około 50 g sera feta
- pół pomidora
- duuuże grzanki cebulowe Mamut
Na sos:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy (jeśli wolicie może być też łagodna)
- 3/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- około 1 łyżeczki soku z cytryny
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy składniki na sos: majonez, musztardę, łyżeczkę soku z cytryny i przyprawy. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku i/ lub dodajemy więcej soku z cytryny (wg gustu).
Na talerz wykładamy nasze młode listki, obranego i pokrojonego w plasterki ogórka, pokrojony w kostkę ser feta, pokrojonego pomidora i posypujemy wszystko grzankami.
Całość polewamy gęstym sosem.
Rada: Przed podaniem wszystko można jeszcze lekko oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego
Wpis we współpracy reklamowej z Mamut S.A.