Puszyste paszteciki z grzybami

Puszyste paszteciki z grzybami

Dziś polecam Wam pyszne, puszyste paszteciki z grzybami. Te drożdżowe paszteciki świetnie sprawdzą się na każdej imprezie i rodzinnych spotkaniach. Można je jeść same lub podać w towarzystwie kubka gorącego barszczu. Polecam 🙂

Jak przygotować puszyste paszteciki z grzybami?

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej – u mnie luksusowa ToTa
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru

Farsz:

  • 1 małe opakowanie suszonych grzybów
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki startej na grubych oczkach mozzarelli

Dodatkowo: jajko do posmarowania pasztecików

Przygotowanie:

Farsz:

Suszone grzyby gotujemy, studzimy, drobno kroimy. Wywar z grzybów można dodać do barszczu 🙂

Cebulę drobno kroimy i szklimy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki i pokrojone suszone grzyby. Całość doprawiamy i smażymy, co jakiś czas mieszając. Farsz przekładamy do miski, studzimy. Dodajemy mozzarelle. Mieszamy całość.

Ciasto:

Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i całość mieszamy.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nasze drożdże, pozostały cukier, jako, sól i olej. Całość wyrabiamy tak długo aż uzyskamy miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby rękę podsypujemy odrobiną mąki (nie dodajemy mąki bezpośrednio do ciasta). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (około 1 godziny).

Ciasto krótko wyrabiamy i wykładamy na podsypaną mąką matę.

Rozwałkowujemy i dzielimy na 2 części. Nakładamy farsz zostawiając trochę wolnego miejsca od brzegu. Zwijamy w rulon (kładziemy złączeniem do dołu) i kroimy ostrym nożem na paszteciki.

Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Paszteciki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), aż do uzyskania ładnego koloru (około 20-25 minut).

Smacznego

Wpis we współpracy z ToTa mąka

 

Dodaj komentarz