Puszyste paszteciki z grzybami
Dziś polecam Wam pyszne, puszyste paszteciki z grzybami. Te drożdżowe paszteciki świetnie sprawdzą się na każdej imprezie i rodzinnych spotkaniach. Można je jeść same lub podać w towarzystwie kubka gorącego barszczu. Polecam 🙂
Jak przygotować puszyste paszteciki z grzybami?
Składniki:
- 500 g mąki pszennej – u mnie luksusowa ToTa
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki cukru
Farsz:
- 1 małe opakowanie suszonych grzybów
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- sól i świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki startej na grubych oczkach mozzarelli
Dodatkowo: jajko do posmarowania pasztecików
Przygotowanie:
Farsz:
Suszone grzyby gotujemy, studzimy, drobno kroimy. Wywar z grzybów można dodać do barszczu 🙂
Cebulę drobno kroimy i szklimy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki i pokrojone suszone grzyby. Całość doprawiamy i smażymy, co jakiś czas mieszając. Farsz przekładamy do miski, studzimy. Dodajemy mozzarelle. Mieszamy całość.
Ciasto:
Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i całość mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nasze drożdże, pozostały cukier, jako, sól i olej. Całość wyrabiamy tak długo aż uzyskamy miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby rękę podsypujemy odrobiną mąki (nie dodajemy mąki bezpośrednio do ciasta). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (około 1 godziny).
Ciasto krótko wyrabiamy i wykładamy na podsypaną mąką matę.
Rozwałkowujemy i dzielimy na 2 części. Nakładamy farsz zostawiając trochę wolnego miejsca od brzegu. Zwijamy w rulon (kładziemy złączeniem do dołu) i kroimy ostrym nożem na paszteciki.
Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Paszteciki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), aż do uzyskania ładnego koloru (około 20-25 minut).
Smacznego
Wpis we współpracy z ToTa mąka