Lekka sałatka na grilla i nie tylko
Uwielbiam sałatki za ich lekkość i prostotę przygotowania. Kilka chwil i można przygotować coś naprawdę pysznego. Dzisiejsza sałatka to idealny dodatek do dań z grilla. Można ją też śmiało zjeść na śniadanie lub zabrać ze sobą do pracy. Lekka, prosta w przygotowaniu. Polecam 🙂
Składniki:
- 3 garście miksu sałat
- 5-6 kulek serowych – użyłam ziołowe Juhaski
- 2-3 rzodkiewki
- kawałek zielonego ogórka
- łyżka posiekanego szczypiorku
- ulubiony miks ziaren do posypania sałatki
Dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 1 pełna łyżeczka musztardy
- około 1 łyżeczki miodu (u mnie akacjowy)
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- opcjonalnie kilka kropli soku z cytryny lub limonki
Przygotowanie:
Na półmisku/talerzu układamy miks sałat, przekrojone na pół Juhaski (kulki serowe), pokrojone w plasterki lub półplasterki rzodkiewki i ogórki. Posypujemy wszystko szczypiorkiem.
Składniki na dressing mieszamy i polewamy sałatkę.
Na koniec wszystko posypujemy miksem ziaren.
Smacznego