Pyszne rogaliki twarogowe Uwielbiane przez moje dzieci, które zawsze dzielnie mi pomagają w ich przygotowaniu. Spokojnie mogłabym tu napisać, że przepis na te rogaliki jest dziecinnie prosty. Wystarczą nam trzy składniki i ulubione nadzienie: dżem, marmolada lub karmelizowane jabłka. Takie twarogowe rogaliki, to idealny deser dla małych i dużych łasuchów. Idealne by zjeść od tak, idealne do popołudniowej herbaty. Śmiało możecie je też zabrać ze sobą do pracy, przygotować dzieciom na wycieczkę itd. Spróbujcie tego prostego i sprawdzonego przepisu na rogaliki twarogowe.
P.s. Czy Wasze dzieci też lubią Wam pomagać w kuchni? Moje uwielbiają. To dla nich doskonała zabawa, a dla mnie wspaniale spędzone wspólne chwile.
Składniki:
- 250 g półtłustego twarogu
- 250 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
- opcjonalnie skórka starta z pomarańczy lub cytryny
- ulubiony dżem lub marmolada, sprawdzą się tu również karmelizowane jabłka
Przygotowanie:
Do miski przekładamy twaróg, rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy mąkę i posiekane masło. Całość zagniatamy. Powinniśmy uzyskać elastyczne, jednolite ciasto ( w razie potrzeby podczas zagniatania podsypujemy delikatnie rękę mąką, nie sypcie mąki bezpośrednio do ciasta, bo może okazać się jej za dużo).
Z ciasta formujemy kulę – tu zawsze pomagają mi moi mali pomocnicy 😉 I wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Piekarniki rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg, aby rogaliki ładniej się zarumieniły).
Ciasto wyjmujemy w lodówki i rozwałkowujemy na kształt a la koła na podsypanym mąką blacie lub macie. Kroimy całość na trójkąty.
Rada: Tu pomagała mi córeczka, ciasto rozwałkowała dość grubo i zrobiłyśmy kilka dużych rogalików. Możecie rozwałkować ciasto na cieńszy i większy placek, a nawet zrobić dwa mniejsze placki.
Na każdym trójkącie rozsmarowujemy ulubiony dżem lub marmoladę i zwijamy całość zaczynając od szerszego końca (nadajemy kształt rogalików).
Rogaliki układamy (w odstępach) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do ładnego zarumienienia. Czas pieczenia może być różny w zależności od wielkości rogalików i piekarnika. U mnie dziś około 30-35 minut (duże rogaliki).
Po upieczeniu rogaliki oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
Uwielbiam rogaliki twarogowe 🙂
🙂
Dziś zrobiłam z siostrzyczką. Super wyszły
Ile wychodzi rogalików z tej porcji?
8 dużych lub 16 mniejszych rogalików 🙂
Ja formuję dwie kulki, wałkuję dość cienko i z każdego okręgu wychodzi mi po 12. W sumie z tych proporcji ciasta tworzę 24 sztuki i wcale nie są takie malutkie 🙂
Ale pycha! Super pomysł na deser 🙂
Dziękuję 🙂
Fajnie sie przeglada Twe wrzuty. Najlepszego Dnia!
Nie dosypuje się proszku do pieczenia?
Nie, tylko te składniki, które są wymienione 🙂
Twaróg w przepisie, jest różnica w rogalikach jak z przepisu że śmietana?
Rogaliki z twarogiem smakują inaczej niż rogaliki przygotowane na śmietanie. Ciasto twarogowe ma też inną strukturę. Rogaliki na śmietanie są bardziej kruche. Bynajmniej te, które ja robię (mam inny przepis na rogaliki na śmietanie, inne proporcje składników).
Które wg Ciebie są lepsze w smaku? Które polecasz?
Tu zdania są podzielone. Część rodziny woli serowe, część kruche ze śmietaną. Ja osobiście lubię oba rodzaje, ale jak ostatnio jednak częściej sięgam po kruche ze śmietaną np. z tego przepisu: https://www.slodkieokruszki.pl/szybkie-rogaliki-z-owocami/