Pyszne rogaliki twarogowe

Pyszne rogaliki twarogowe Uwielbiane przez moje dzieci, które zawsze dzielnie mi pomagają w ich przygotowaniu. Spokojnie mogłabym tu napisać, że przepis na te rogaliki jest dziecinnie prosty. Wystarczą nam trzy składniki i ulubione nadzienie: dżem, marmolada lub karmelizowane jabłka. Takie twarogowe rogaliki, to idealny deser dla małych i dużych łasuchów. Idealne by zjeść od tak, idealne do popołudniowej herbaty. Śmiało możecie je też zabrać ze sobą do pracy, przygotować dzieciom na wycieczkę itd. Spróbujcie tego prostego i sprawdzonego przepisu na rogaliki twarogowe.

P.s. Czy Wasze dzieci też lubią Wam pomagać w kuchni? Moje uwielbiają. To dla nich doskonała zabawa, a dla mnie wspaniale spędzone wspólne chwile.

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 250 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • opcjonalnie skórka starta z pomarańczy lub cytryny
  • ulubiony dżem lub marmolada, sprawdzą się tu również karmelizowane jabłka

Przygotowanie:

Do miski przekładamy twaróg, rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy mąkę i posiekane masło. Całość zagniatamy. Powinniśmy uzyskać elastyczne, jednolite ciasto ( w razie potrzeby podczas zagniatania podsypujemy delikatnie rękę mąką, nie sypcie mąki bezpośrednio do ciasta, bo może okazać się jej za dużo).

Z ciasta formujemy kulę – tu zawsze pomagają mi moi mali pomocnicy 😉 I wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Piekarniki rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg, aby rogaliki ładniej się zarumieniły).

Ciasto wyjmujemy w lodówki i rozwałkowujemy na kształt a la koła na podsypanym mąką blacie lub macie. Kroimy całość na trójkąty.

Rada: Tu pomagała mi córeczka, ciasto rozwałkowała dość grubo i zrobiłyśmy kilka dużych rogalików. Możecie rozwałkować ciasto na cieńszy i większy placek, a nawet zrobić dwa mniejsze placki.

Na każdym trójkącie rozsmarowujemy ulubiony dżem lub marmoladę i zwijamy całość zaczynając od szerszego końca (nadajemy kształt rogalików).

Rogaliki układamy (w odstępach) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do ładnego zarumienienia. Czas pieczenia może być różny w zależności od wielkości rogalików i piekarnika. U mnie dziś około 30-35 minut (duże rogaliki).

Po upieczeniu rogaliki oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

15 comments

Skomentuj M Anuluj pisanie odpowiedzi