Krokiety z mięsem Szukacie pomysłu na pyszny obiad lub coś na imprezę? Ja polecam Wam krokiety z mięsem. Idealne na każdą okazję i naprawdę proste w przygotowaniu. Do ich przygotowania możecie użyć każdego rodzaju mięsa. Ja najczęściej wykorzystuję mieszankę różny mięs, które zostały mi z innych potraw. Można też specjalnie do krokietów ugotować mięso z włoszczyzną. Ale o tym przeczytacie więcej w przepisie na pyszne domowe krokiety z mięsem. Polecam.
Tak przygotowane krokiety smakują wybornie zarówno w towarzystwie czerwonego barszczu, jak i ketchupu. Chrupiąca panierka i pyszny mięsny farsz. Nic tylko jeść 🙂 To kto się skusi na takiego krokiecika z mięsem?
Składniki:
Na farsz do krokietów:
- 750 g mięsa np. łopatki lub mieszanki wołowiny, wieprzowiny i drobiu
- 2 cebule
- opcjonalnie włoszczyzna
- 2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka ketchupu z charakterem Gargamel
Na naleśniki do krokietów:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 szklanki mleka
- 3 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- 4 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 4 jajka
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Do podania:
- ketchupu z charakterem Gargamel lub domowy czerwony barszcz np. z tego przepisu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Jednolite ciasto odstawiamy na 30-40 minut i smażymy cienkie naleśniki. Układamy jeden na drugim.
Jak przygotować farsz do krokietów z mięsem?
W garnku gotujemy włoszczyznę i mięso, aż do miękkości mięsa. Mięso studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do mięsa i całość mielimy w maszynce. Rada: Można też zmielić z mięsem i cebulą ugotowaną marchewkę.
Do tak przygotowanego farszu dodajemy ketchup, doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Mieszamy składniki. Jeśli nadzienie będzie za suche dodajemy do niego niewielką ilość powstałego wywaru z gotowania mięsa.
Gdy nadzienie jest gotowe przygotowujemy krokiety.
Przygotowujemy dwa głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajka, do drugiego wsypujemy bułkę tartą. Jajka doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy całość widelcem.
Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu (na środek), składamy boki i zwijamy w rulon tworząc kształt krokieta.
Maczamy każdy krokiet najpierw w jajku, a następnie w bułce. Ja robię to dwukrotnie – jajko, bułka, znów jajko i bułka. I smażymy na oleju na złoto z każdej strony.
Podajemy do barszczu lub w towarzystwie ketchupu i innych sosów.
Smacznego