Placuszki z dodatkiem budyniu

Placuszki z dodatkiem budyniu – prosty przepis

Moje dzieci kochają wszelkie placki, placuszki, naleśniki i gofry. Jak to dzieci 😉 Ale i ja je uwielbiam. Dlatego tak często goszczą na naszym stole. Dziś polecam Wam pyszne placuszki z dodatkiem budyniu. Budyń świetnie wzbogacił smak ciasta. Placuszki robi się szybko i jeszcze szybciej zjada 😉 U nas ostatnio królują placuszki polane płynnym miodem. Polecam i Wam.

P.s. Dobre miody tradycyjne, kremowane lub z dodatkiem owoców czy orzechów kupicie na stronie Spiżarnia Smaku. W miejscu pełnym pasji i miłości do miodu 🙂

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka M
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 pełne łyżeczki budyniu śmietankowego (proszek)
  • 1,5-2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka

Do podania:

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, budyń (proszek), wlewamy mleko, wbijamy jajka i dodajemy cukier. Wszystkie składniki mieszamy ręczną trzepaczką do uzyskania jednolitej masy (bez grudek). Można też wszystko zmiksować mikserem.

Rozgrzewamy patelnię i smażymy placuszki na małym ogniu z oby stron (ja smażę placuszki bez tłuszczu, można opcjonalnie delikatnie spryskać patelnię olejem).

Gotowe placuszki (wyjdzie około 3 porcji) podajemy polane płynnym miodem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz