Placuszki z dodatkiem budyniu – prosty przepis
Moje dzieci kochają wszelkie placki, placuszki, naleśniki i gofry. Jak to dzieci 😉 Ale i ja je uwielbiam. Dlatego tak często goszczą na naszym stole. Dziś polecam Wam pyszne placuszki z dodatkiem budyniu. Budyń świetnie wzbogacił smak ciasta. Placuszki robi się szybko i jeszcze szybciej zjada 😉 U nas ostatnio królują placuszki polane płynnym miodem. Polecam i Wam.
P.s. Dobre miody tradycyjne, kremowane lub z dodatkiem owoców czy orzechów kupicie na stronie Spiżarnia Smaku. W miejscu pełnym pasji i miłości do miodu 🙂
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka M
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 pełne łyżeczki budyniu śmietankowego (proszek)
- 1,5-2 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
Do podania:
- płynny miód lipowy – u mnie ze Spiżarni Smaku
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, budyń (proszek), wlewamy mleko, wbijamy jajka i dodajemy cukier. Wszystkie składniki mieszamy ręczną trzepaczką do uzyskania jednolitej masy (bez grudek). Można też wszystko zmiksować mikserem.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy placuszki na małym ogniu z oby stron (ja smażę placuszki bez tłuszczu, można opcjonalnie delikatnie spryskać patelnię olejem).
Gotowe placuszki (wyjdzie około 3 porcji) podajemy polane płynnym miodem.
Smacznego
Pyszne placuszki!
Pyszne placuszki Madziu 🙂
Dla mnie i mojego Syna sa za suche. Mimo ze ciasto lejące…
Przykro mi, że nie smakowały.