Pierniczki dla św. Mikołaja
Puszyste, ekspresowe w przygotowaniu pyszne domowe pierniczki dla św. Mikołaja lub małych łasuchów 😉 Polecam. Nasze jak zawsze nie wytrzymały zbyt długo, bo małe łapki nawet podczas nagrywania i robienia zdjęć zabierały pierniczek po pierniczku 😉 Najważniejsze, że smakują, prawda? 🙂 Zresztą przygotowanie nowej porcji jest tak proste i szybkie, że w każdej chwili można upiec więcej takich świątecznych ciasteczek. Polecam Wam ten szybki przepis na domowe pierniczki.
P.s. Filmik z przygotowania domowych pierniczków możecie zobaczyć na moim profilu na Instagramie. Zapraszam do obserwowania (klik).
Jak przygotować szybkie domowe pierniczki?
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa TOTA
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Do rondelka przekładamy masło, miód i cukier. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do przestudzenia.
Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy naszą słodką mieszankę, jajko i przyprawę do piernika. Całość zagniatamy.
Na podsypanej mąką macie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3-4 mm. Im grubiej tym bardziej puszyste pierniczki. Wycinamy dowolne kształty.
Układamy je w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W zależności od grubości ciasteczek i wielkości foremek z tej porcji wychodzi jedna lub półtorej dużej blaszki pierniczków.
Pierniczki pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Uwaga! Czas pieczenia jest różny w zależności od grubości ciasteczek. Grubsze dopiekam z 2 minuty dłużej. Spód pierniczka ma być zarumieniony.
Smacznego
Wpis we współpracy reklamowej z TOTA mąka
Jakie ładne 🙂
Uwielbiam domowe pierniczki. 🙂
🙂
Piękne pierniczki ????????
Nie wiem dlaczego wyszły pytajniki ????????
Mój blog niestety czasem z różnych emotek tworzy pytajniki 😉 Ale to nic 🙂 Dziękuję za komentarz 🙂