Kulebiak z kapustą i grzybami na półkruchym cieście
Nadszedł grudzień, a wraz z nim przychodzą pyszne, świąteczne inspiracje. Dziś polecam Wam przepis na kulebiaka z kapustą i grzybami na półkruchym cieście. Prosty w przygotowaniu, idealny na świąteczny stół. Tradycyjny świąteczny kulebiak przygotowany jest z ciasta drożdżowego. Ja jednak polecam Wam spróbować innej wersji. Pyszny kulebiak z kapustą i grzybami w półkruchym cieście. Idealny jako samodzielne danie. Świetnie smakuje też w towarzystwie domowego czerwonego barszczu.
Jak przygotować kulebiak z kapustą i grzybami?
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej (470 g)
- 0,5 łyżeczki soli
- 150 g masła lub margaryny
- 3-4 łyżki naturalnego jogurtu
- 2 żółtka
Farsz:
- 400 g kiszonej kapusty (u mnie wersja z marchewką)
- 40 g suszonych borowików
- 1 mała cebula lub 2 łyżki suszonych płatków cebuli
- szczypta majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
Dodatkowo:
białko do posmarowania i sezam do posypania
Przygotowanie:
Grzyby wkładamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny. Potem gotujemy je w tej wodzie przez 30 minut. Odsączamy z wody (wodę z gotowania grzybów można wykorzystać np. do bigosu) i kroimy. Przekładamy do miski.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane masło, żółtka, sól i zaczynamy zagniatać ciasto w trakcie dodając jogurt.
Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do lodówce do schłodzenia.
Kapustę siekamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy całość do miękkości około 40 minut.
Do miski z grzybami dodajemy odsączoną kapustę i zeszkloną cebulę. Doprawiamy całość solą, pieprzem i szczyptą majeranku. Próbujemy, farsz ma być wyraźny w smaku.
Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (na 3-4 mm grubości). Wykładamy farsz (jeden brzeg zostawiając wolny) i zwijamy całość ostrożnie jak roladę. Zlepiamy końce. Nacinamy górę nożem, smarujemy białkiem i posypujemy sezamem.
Przekładamy nasz kulebiak na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Pieczemy około 45 minut do ładnego zarumienienia.
Smacznego
To już tak troche śwatecznie
Oj tak 😉 Zaczynam świąteczne inspiracje 🙂