Kulebiak z kapustą i grzybami na półkruchym cieście

Kulebiak z kapustą i grzybami na półkruchym cieście

Kulebiak z kapustą i grzybami na półkruchym cieście

Nadszedł grudzień, a wraz z nim przychodzą pyszne, świąteczne inspiracje. Dziś polecam Wam przepis na kulebiaka z kapustą i grzybami na półkruchym cieście. Prosty w przygotowaniu, idealny na świąteczny stół. Tradycyjny świąteczny kulebiak przygotowany jest z ciasta drożdżowego. Ja jednak polecam Wam spróbować innej wersji. Pyszny kulebiak z kapustą i grzybami w półkruchym cieście. Idealny jako samodzielne danie. Świetnie smakuje też w towarzystwie domowego czerwonego barszczu.

Świąteczny kulebiak w półkruchym cieście

Jak przygotować kulebiak z kapustą i grzybami?

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (470 g)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 150 g masła lub margaryny
  • 3-4 łyżki naturalnego jogurtu
  • 2 żółtka

Farsz:

  • 400 g kiszonej kapusty (u mnie wersja z marchewką)
  • 40 g suszonych borowików
  • 1 mała cebula lub 2 łyżki suszonych płatków cebuli
  • szczypta majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy

Dodatkowo:
białko do posmarowania i sezam do posypania

Przygotowanie:

Grzyby wkładamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny. Potem gotujemy je w tej wodzie przez 30 minut. Odsączamy z wody (wodę z gotowania grzybów można wykorzystać np. do bigosu) i kroimy. Przekładamy do miski.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane masło, żółtka, sól i zaczynamy zagniatać ciasto w trakcie dodając jogurt.

Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do lodówce do schłodzenia.

Kapustę siekamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy całość do miękkości około 40 minut.

Do miski z grzybami dodajemy odsączoną kapustę i zeszkloną cebulę. Doprawiamy całość solą, pieprzem i szczyptą majeranku. Próbujemy, farsz ma być wyraźny w smaku.

Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (na 3-4 mm grubości). Wykładamy farsz (jeden brzeg zostawiając wolny) i zwijamy całość ostrożnie jak roladę. Zlepiamy końce. Nacinamy górę nożem, smarujemy białkiem i posypujemy sezamem.



Przekładamy nasz kulebiak na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Pieczemy około 45 minut do ładnego zarumienienia.

Smacznego

Kulebiam z kapustą i suszonymi grzybami przepis

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz