Pierniczki dla św. Mikołaja

Pierniczki dla św Mikołaja

Pierniczki dla św. Mikołaja

Puszyste, ekspresowe w przygotowaniu pyszne domowe pierniczki dla św. Mikołaja lub małych łasuchów 😉 Polecam. Nasze jak zawsze nie wytrzymały zbyt długo, bo małe łapki nawet podczas nagrywania i robienia zdjęć zabierały pierniczek po pierniczku 😉 Najważniejsze, że smakują, prawda? 🙂 Zresztą przygotowanie nowej porcji jest tak proste i szybkie, że w każdej chwili można upiec więcej takich świątecznych ciasteczek. Polecam Wam ten szybki przepis na domowe pierniczki.

P.s. Filmik z przygotowania domowych pierniczków możecie zobaczyć na moim profilu na Instagramie. Zapraszam do obserwowania (klik).

Szybkie domowe pierniczki

Jak przygotować szybkie domowe pierniczki?

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa TOTA
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

Przygotowanie:

Do rondelka przekładamy masło, miód i cukier. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy naszą słodką mieszankę, jajko i przyprawę do piernika. Całość zagniatamy.

Na podsypanej mąką macie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3-4 mm. Im grubiej tym bardziej puszyste pierniczki. Wycinamy dowolne kształty.

Układamy je w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W zależności od grubości ciasteczek i wielkości foremek z tej porcji wychodzi jedna lub półtorej dużej blaszki pierniczków.

Pierniczki pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Uwaga! Czas pieczenia jest różny w zależności od grubości ciasteczek. Grubsze dopiekam z 2 minuty dłużej. Spód pierniczka ma być zarumieniony.

Smacznego

Puszyste domowe pierniczki

Wpis we współpracy reklamowej z TOTA mąka

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz