Pieczone pierogi z drobiowym farszem

Pieczone pierogi z drobiowym farszem to pomysł na prosty i pyszny obiad. Takie pieczone pierogi są nie tylko smaczne, ale też proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Ciasto na pierogi nie wymaga wyrastania, a sam farsz można przygotować w kilka chwil, jeśli skorzystacie z mojego dzisiejszego pomysłu.

Takie pieczone pierogi można śmiało podać na obiad, na spotkaniach z przyjaciółmi, przyjęciach czy na Sylwestra. Prosto, szybko, pysznie. Idealnie smakują same, w towarzystwie ulubionych sosów lub zimą z kubkiem gorącego czerwonego barszczu.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypania
  • 8 g suszonych drożdży
  • szczypta cukru
  • mała szczypta soli
  • 40 g miękkiego masła lub margaryny
  • niepełna szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko M + 1 jajko do posmarowania pierogów
  • opcjonalnie sezam do posypania

Szybki farsz (zamiennie farsz z tego przepisu):

  • pół pasztetu z kurnej półki Cedrob (prosty skład!)
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • pieprz do smaku

Uwaga! Ilość pierogów zależy od grubości ciasta, wielkości kółek i tego ile dodamy farszu do środka, mi wyszło około 26 szt.

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagniatamy w misce. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

Ciasto odstawiamy na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Blat lub mate podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto (nie za cienko). Wycinamy kółka w każde nakładamy farszu i zlepiamy nasze pierogi.

Jak zrobić szybki farsz:

Pasztet przekładamy do miski. Cebulę chwilę podsmażamy na maśle. Pod koniec dodajemy starty na tarce ząbek czosnku. Składniki wraz z tłuszczem z patelni dodajemy do miski z pasztetem. Całość doprawiamy pieprzem i słodką czerwoną papryką. Mieszamy składniki ręką do połączenia.

Pierogi nadziane farszem układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Smarujemy wszystkie rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem (opcjonalnie).

Pierogi pieczemy do ładnego zarumienienia około 20-25 minut (pod koniec można włączyć termoobieg). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Obserwujemy pierogi.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Pozostaw odpowiedź Danka Kropisz Anuluj pisanie odpowiedzi