Pieczone pierogi z drobiowym farszem to pomysł na prosty i pyszny obiad. Takie pieczone pierogi są nie tylko smaczne, ale też proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Ciasto na pierogi nie wymaga wyrastania, a sam farsz można przygotować w kilka chwil, jeśli skorzystacie z mojego dzisiejszego pomysłu.
Takie pieczone pierogi można śmiało podać na obiad, na spotkaniach z przyjaciółmi, przyjęciach czy na Sylwestra. Prosto, szybko, pysznie. Idealnie smakują same, w towarzystwie ulubionych sosów lub zimą z kubkiem gorącego czerwonego barszczu.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej + do podsypania
- 8 g suszonych drożdży
- szczypta cukru
- mała szczypta soli
- 40 g miękkiego masła lub margaryny
- niepełna szklanka ciepłego mleka
- 1 jajko M + 1 jajko do posmarowania pierogów
- opcjonalnie sezam do posypania
Szybki farsz (zamiennie farsz z tego przepisu):
- pół pasztetu z kurnej półki Cedrob (prosty skład!)
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- pieprz do smaku
Uwaga! Ilość pierogów zależy od grubości ciasta, wielkości kółek i tego ile dodamy farszu do środka, mi wyszło około 26 szt.
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagniatamy w misce. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Ciasto odstawiamy na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Blat lub mate podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto (nie za cienko). Wycinamy kółka w każde nakładamy farszu i zlepiamy nasze pierogi.
Jak zrobić szybki farsz:
Pasztet przekładamy do miski. Cebulę chwilę podsmażamy na maśle. Pod koniec dodajemy starty na tarce ząbek czosnku. Składniki wraz z tłuszczem z patelni dodajemy do miski z pasztetem. Całość doprawiamy pieprzem i słodką czerwoną papryką. Mieszamy składniki ręką do połączenia.
Pierogi nadziane farszem układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Smarujemy wszystkie rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem (opcjonalnie).
Pierogi pieczemy do ładnego zarumienienia około 20-25 minut (pod koniec można włączyć termoobieg). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Obserwujemy pierogi.
Smacznego
Super. Na pewno skorzystam z przepisu
🙂
O a mi akurat został pieczony pasztet do wykorzystania 😀 Dziękuję za inspirację 😀