Owocowa panna cotta – deser do kawy lub herbaty

Owocowa panna cotta – prosty i pyszny deser do kawy lub herbaty

Lubicie proste, kremowe desery? Ja uwielbiam 😊 Dziś polecam Wam przepis na jeden z łatwiejszych deserów – owocowa panna cotta 😍 Prosta w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna. Idealna do filiżanki aromatycznej herbaty lub kawy. Można ją przygotować w foremkach i wyjąć przed podaniem na talerzyk lub przygotować od razu w szklanych pucharkach. W każdej wersji wygląda pysznie.

Moją panna cotte podałam z jeżynami z syropu i pyszną aromatyczną herbatą Earl Grey Mango od Five o’clock. Uwielbiam ją😍 Do tego plaster pomarańczy i nic więcej nie trzeba 😉 Oczywiście na stronie Five o’clock znajdziecie większy wybór herbat i innych produktów. Ja zamówiłam sobie mały zestaw produktów na spróbowanie:

  • Pyszne herbaty: Ceylon Earl Grey Mango, Ceylon Vithanakande BOP1 i Karmelowe mango. Wszystkie pełne aromatu i smaku. Moją ulubioną jest Ceylon Earl Grey Mango. Uwielbiam ją 🙂 Co ważne herbaty są ręczne sypane i naprawdę dobrej jakości. Susz jest cały, a aromat czuć już po otwarciu opakowania.
  • Kawy: Kawa Etiopia Sidamo i mielona Kawa Amaretto. Obie naprawdę smaczne. Na stronie Five o’clock możecie wybrać kawę pod uwzględniając pochodzenie, rodzaj mieszanki, mieloną, ziarnistą lub ze względu na kraj pochodzenia. Co ważne w przypadku kaw mielonych! Kawa mielona jest tuż przed wysłaniem. To też od razu czuć po otwarciu opakowania.
  • Pomarańcze w syropie – uwielbiam je! Dodaję je do herbaty, deserów, a nawet do placuszków 🙂

  • Miód Five o’clock – pyszny, zdrowy i ten uroczy słoiczek 🙂 Idealny na prezent 🙂

  • Konfitura Malina z Truskawką i Wanilią – wyprodukowana z 80 g owoców na 100 g gotowego produktu. Świetna do naleśników, placuszków, gofrów czy na kanapkę 😉
  • Dwa czekoladowe lizaki dla moich maluchów – można je zjeść od tak lub rozpuścić w gorącym mleku.

Wszystkie produkty są naprawdę dobrej jakości. Polecam Wam zajrzeć do sklepów Five o’clock. Tu znajdziecie pełną listę sklepów stacjonarnych (klik) lub złożyć zamówienie przez stronę internetową https://fiveoclock.eu/

A teraz czas na przepis na pyszną owocową panna cotte. Kto się skusi? 🙂

 
Składniki:
  • 200 200 g mieszanki owoców (u mnie leśne z puszki, waga po odsączeniu z syropu)
  • sok wyciśnięty z połowy małej cytryny
  • 70 g cukru
  • 300 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny
Do dekoracji:
  • owoce – u mnie jeżyny z syropu

Przygotowanie:

Do garnuszka przekładamy owoce, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i cukier. Gotujemy doprowadzając do wrzenia. Mieszamy i zdejmujemy garnuszek z palnika. Przecieramy wszystko przez gęste sitko.
 
Żelatynę w proszku zalewamy małą ilością wody (tylko do jej przykrycia). Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Stawiamy na palniku i podgrzewamy (mieszając) do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Uwaga! Nie wolno doprowadzać do wrzenia, bo żelatyna straci swoje właściwości żelujące.
 
Do drugiego garnuszka wlewamy śmietankę kremówkę i mleko. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy garnuszek z palnika. Dodajemy przetarty mus owocowy, rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wszystko mieszamy. Studzimy i przekładamy do pojemniczków (u mnie zamykane) Wkładamy do lodówki, aby deser całkowicie stężał (około 4-5 h).
 
Deser wyciągamy zanurzając nasze pojemniczki na 2-3 sekundy w gorącej wodzie. Podajemy na talerzykach z porcją owoców. Panna cotte można też przygotować w pucharkach.
 
Smacznego
 
 

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz