Miodowe gofry z sosem czekoladowym Pyszne gofry słodzone miodem z domowym sosem czekoladowym, to u nas numer jeden nie jednego spotkania. Moi znajomi je uwielbiają, rodzina zresztą również. Gofry możecie również podać na obiad w słodszej wersji 😉 Kto się skusi na takie miodowe gofry? Pamiętajcie, że sukces udanych gofrów w dużej mierze leży po stronie dobrej gofrownicy. Jeśli macie słabszą gofrownicę nie zapomnijcie jej dobrze rozgrzać przed smażeniem gofrów 🙂 Smacznego.
P.s. Tak przygotowany sos sprawdzi się również do deserów, naleśników, a nawet klusek na parze (pampuchów). Przepis na kluski na parze znajdziecie tutaj (klik).
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka (osobno białka i żółtka)
- 1 łyżka płynnego miodu – u mnie lawendowy miód hiszpański Huzar
- 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
- opcjonalnie ulubiony aromat – u mnie cytrynowy lub waniliowy (dziś pominęłam ze względu na użycie lawendowego miodu)
Sos czekoladowy:
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki miodu – u mnie lawendowy miód hiszpański Huzar
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki kakao – u mnie ekologiczne kakao w proszku z Boliwii
- 60 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości) – u mnie Czekolada szlachetna gorzka „Noir”
Przygotowanie:
Sos czekoladowy:
Gofry (u mnie małe) kroimy na pół tworząc wygodne trójkąty, idealne do maczania w sosie czekoladowym. Większe gofry można pokroić na więcej części lub po prostu polać sosem. Ja dodatkowo przed podaniem delikatnie oprószam gofry cukrem pudrem.
Smacznego
Gdzie kupić ekologiczne kakao, dobrej jakości gorzką czekoladę i inne wyjątkowe produkty? Zachęcam Was do zapoznania się z ofertą sklepu Sprawiedliwego Handlu
O całej idei i produktach pisałam Wam już tutaj. Polecam!