Latte z syropem piernikowo-ciasteczkowym Kawa… dziś w mojej ulubionej wersji latte z pysznym gęstym syropem, który nadaje jej wyjątkowego smaku. Ja najczęściej pijam kawę rano lub podaję ją do słodkiego deseru. Dzisiejsza wersja sama w sobie stanowi swego rodzaju deser, wiec… wystarczyły tylko zbożowe ciasteczka i… można było się cieszyć z wolnego dnia. Spróbujcie i Wy, polecam.
A jaką kawę polecam? U mnie Mexico RFA Finca Muxbal z palarni CoffeeForYou. O palarni CoffeeForYou pisałam Wam już tutaj. Zachęcam do zapoznania się z pełną ofertą firmy. Wspaniałe aromatyczne kawy 🙂
Składniki:
- około 30-50 ml zaparzonej kawy – u mnie Mexico RFA Finca Muxbal z palarni CoffeeForYou
- mleko – u mnie około pół małej szklanki (ilość zależy od wielkości szklanki/pucharka w którym podamy latte)
- 2-3 łyżeczki syropu pienikowo-ciasteczkowego (z tego przepisu)
- opcjonalnie cytrynki w rumie do podania
Przygotowanie:
Podgrzewamy mleko. Ciepłe mleko spieniamy.
Na dno szklanki/pucharka nakładamy nasz gęsty syrop piernikowo-ciasteczkowy. Następnie wlewamy nasze spienione mleko. Czekamy kilka sekund i delikatnie po ściance wlewamy wcześniej przygotowaną gorącą kawę. Powinny nam utworzyć się 4 warstwy: na dole gęsty syrop, potem płynne mleko, po środku kawa, a na górze pianka. Przed wypiciem mieszamy warstwy.
Na wierzch pianki możesz wsypać wiórki, płatki lub inne dodatki w zależności od preferencji. Ja podaję taka kawę z plasterkiem cytrynki w rumie.
Smacznego
Przymierzam się do zrobienia tego piernikowego syropu, ale mam pytanie jak długo można go przechowywać po zrobieniu? W lodowce? Pozdrawiam 😉
Dzień dobry, przepraszam za późną odpowiedź. U mnie nigdy nie stał dłużej niż 2-3 dni, szybko zawsze schodzi.