Latte z syropem piernikowo-ciasteczkowym

Latte z syropem piernikowo-ciasteczkowym Kawa… dziś w mojej ulubionej wersji latte z pysznym gęstym syropem, który nadaje jej wyjątkowego smaku. Ja najczęściej pijam kawę rano lub podaję ją do słodkiego deseru. Dzisiejsza wersja sama w sobie stanowi swego rodzaju deser, wiec… wystarczyły tylko zbożowe ciasteczka i… można było się cieszyć z wolnego dnia. Spróbujcie i Wy, polecam.

A jaką kawę polecam? U mnie Mexico RFA Finca Muxbal z palarni CoffeeForYou. O palarni CoffeeForYou pisałam Wam już tutaj. Zachęcam do zapoznania się z pełną ofertą firmy. Wspaniałe aromatyczne kawy 🙂

Składniki:

  • około 30-50 ml zaparzonej kawy – u mnie Mexico RFA Finca Muxbal z palarni CoffeeForYou
  • mleko – u mnie około pół małej szklanki (ilość zależy od wielkości szklanki/pucharka w którym podamy latte)
  • 2-3 łyżeczki syropu pienikowo-ciasteczkowego (z tego przepisu)
  • opcjonalnie cytrynki w rumie do podania

Przygotowanie:

Podgrzewamy mleko. Ciepłe mleko spieniamy.

Na dno szklanki/pucharka nakładamy nasz gęsty syrop piernikowo-ciasteczkowy. Następnie wlewamy nasze spienione mleko. Czekamy kilka sekund i delikatnie po ściance wlewamy wcześniej przygotowaną gorącą kawę. Powinny nam utworzyć się 4 warstwy: na dole gęsty syrop, potem płynne mleko, po środku kawa, a na górze pianka. Przed wypiciem mieszamy warstwy.

Na wierzch pianki możesz wsypać wiórki, płatki lub inne dodatki w zależności od preferencji. Ja podaję taka kawę z plasterkiem cytrynki w rumie.

Smacznego

2 comments

  1. Magda says:

    Przymierzam się do zrobienia tego piernikowego syropu, ale mam pytanie jak długo można go przechowywać po zrobieniu? W lodowce? Pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz