Łaciata babka z makiem – babka makowa
Dziś mam dla Was przepis na kolejne pyszne ciasto. Lubicie babki i makowce? Jeśli tak to to połączenie powinno przypaść Wam do gustu. Pyszna łaciata babka z makiem to idealna propozycja na świąteczny stół. My ją uwielbiamy. U nas taka babka makowa znika w błyskawicznym tempie ze stołu. Piekę ją na święta wielkanocne, na Boże Narodzenie, ale też od tak do filiżanki ulubionej kawy czy herbaty. Taka babka z makiem, jeśli jest dobrze przechowywana, to dość długo zachowuje świeżość. Jeśli lubicie ciasta z makiem to koniecznie spróbujcie tego prostego przepisu 🙂 Polecam 🙂
Zdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt 😀
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki niebieskiego maku (sypkiego)
- 4 jajka klasy M
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki skórki cytrynowej Helio
- 1 łyżka skórki pomarańczowej Helio
- 1 szklanka cukru
- 250 g miękkiego masła lub margaryny
- 1/3 szklanki mleka
- aromat migdałowy
Do dekoracji:
- lukier, skórki cytrynowe i pomarańczowe
*szklanka ma poj. 250 ml
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Masło miksujemy dokładnie z cukrem i jajkami (jajka dodajemy jedno po drugim miksując).
Następnie dodajemy stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia, krótko miksujemy.
Dodajemy mleko i aromat. Dokładnie miksujemy składniki.
Następnie dodajemy skórkę pomarańczową i cytrynową, krótko miksujemy. Odkładamy połowę masy do innej miski. Do jednej części masy wsypujemy niebieski mak i miksujemy składniki.
Formę (u mnie z kominem 240 mm, ale może być też np. tortownica 24 lub keksówka) smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Do formy wykładamy naprzemiennie po łyżce masy z makiem i łyżce masy bez aż do wyczerpania składników.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 55 minut.
Po wystudzeniu babkę lukrujemy i zdobimy skórkami.
Smacznego
Upiekłam. Nie wytrzymałam i spróbowałam kawałek potem mój też wziął kawałek i tym sposobem na jutro mam tylko pół babki hihi
Pyszny przepis jeszcze nie raz zrobię
Cieszę się, że babka smakowała 🙂