Babka kajmakowa – idealna na święta
Dziś mam przepis dla wielbicieli kajmaku i słodkich szybkich wypieków. Pyszna kajmakowa babka, która kusi zapachem już po wyciągnięciu z piekarnika. Moja rodzina nie mogła się doczekać by ją zjeść 😉 Idealna na święta, jak i do popołudniowej kawy czy herbaty. Moja babka z kajmakiem jest w 100% kajmakowa, bo jej wierzch również zdobi „polewa” z kajmaku. Istne, pyszne, słodkie szaleństwo ? Kto się skusi na takie pyszne kajmakowe ciasto?
P.s. Jak Wasze przygotowania do Świąt? To już w sumie ostatnie chwile. Przyznam Wam szczerze, że u mnie w tym roku nie jest to łatwy czas przygotowań. Praca, choroby i jeszcze remont na karku 😉 Wiadomo jak to przy remoncie… sprzątania mnóstwo. Remontujemy przedpokój, więc wszystko wszędzie się niesie. A teraz zamiast w końcu odpocząć to przeglądamy strony i zastanawiamy się nad kolejnymi małymi i większymi zmianami. Mąż oglądał dla rodziców świetne stoły do kuchni, a ja przy okazji wypatrzyłam śliczne krzesła, które będą nam idealnie pasować do stołu w stołowym. Czy wy też tak czasem macie, że tu już brak sił, tu już marzenie o tym by skończyć remont, a tu jeszcze byście chcieli coś nowego, coś zmienić? No nic, odkładam to na chwilę i wracam do świątecznych przygotowań. Jednak myślę, że do rozmowy z mężem o nowych krzesłach na pewno jeszcze wrócę 😉
A tym czasem Was zapraszam na kawałek pysznej babki z kajmakiem. Polecam Wam ten prosty przepis 🙂
- 300 g masy kajmakowej – u mnie waniliowa ze słoiczka
- 4 jajka M
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- mała szczypta soli
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
Na „polewę”:
- 3 czubate łyżki waniliowej masy kajmakowej lub innej ulubionej
- 1 łyżka śmietanki 30%
*szklanka ma 250 ml
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy nasz kajmak i mleko. Wszystko miksujemy (masa nie musi być idealna).
Dodajemy olej, znów miksujemy. Na koniec dodajemy obie mąki z sodą i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy.
Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy z kominkiem (u mnie 240 mm) i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 min do tzw. suchego patyczka.
Studzimy. W tym czasie przygotowujemy polewę. Wystarczy na chwilę podgrzać kajmak, dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Wykładamy polewę łyżką na babkę i dowolnie dekorujemy.
Smacznego
Rewelacyjna
🙂