Kruche babeczki z budyniem

Kruche babeczki z budyniem – proste i pyszne

Jadą goście jadą ? Co zrobić na szybko do kawy lub  herbaty? Polecam pyszne, małe kruche babeczki z budyniem. Idealne na każdą okazję. Takie kruche babeczki na jeden gryz zawsze się sprawdzą i szybko znikają ze stołu ? U nas sięgają po nie chętnie i dorośli i dzieci. Spróbujcie. W prostocie siła 😉 Z tym przepisem poradzi sobie każdy.

Przepis na kruche babeczki z budyniem

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej (160 g)
  • 80 g masła (lub margaryny)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko M
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki zimnej wody
  • 1 budyń śmietankowy + mleko i cukier (wg instrukcji na opakowaniu

Do dekoracji:

  • pistacje
  • płatki migdałów
  • skórka pomarańczowa
  • listki świeżej mięty

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, żółtko i posiekane masło. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki zimniej wody.

Z ciasta formuje kulę. Schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Ciastem wylepiamy nasze foremki na mini kruche babeczki (ja nie smaruje foremek, ciasto po upieczeniu ładnie odchodzi, ale możecie na wszelki wypadek swoje foremki posmarować masłem i oprószyć mąką).

Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem i pieczemy do ładnego zarumienienia.

Budyń gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Lekko studzimy. Nakładamy do kruchych korpusów. Babeczki zdobimy skórką pomarańczową, płatkami migdałów i pistacjami (część starłam, część posiekałam). Do tego kilka listków świeżej mięty i gotowe.

Z podanej porcji ciasta wyszło mi około 30 babeczek.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz