Łaciata babka z makiem – babka makowa

Łaciata babka z makiem – babka makowa

Dziś mam dla Was przepis na kolejne pyszne ciasto. Lubicie babki i makowce? Jeśli tak to to połączenie powinno przypaść Wam do gustu. Pyszna łaciata babka z makiem to idealna propozycja na świąteczny stół. My ją uwielbiamy. U nas taka babka makowa znika w błyskawicznym tempie ze stołu. Piekę ją na święta wielkanocne, na Boże Narodzenie, ale też od tak do filiżanki ulubionej kawy czy herbaty. Taka babka z makiem, jeśli jest dobrze przechowywana, to dość długo zachowuje świeżość. Jeśli lubicie ciasta z makiem to koniecznie spróbujcie tego prostego przepisu 🙂 Polecam 🙂

Zdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt 😀

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki niebieskiego maku (sypkiego)
  • 4 jajka klasy M
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki skórki cytrynowej Helio
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej Helio
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny
  • 1/3 szklanki mleka
  • aromat migdałowy

Do dekoracji:

  • lukier, skórki cytrynowe i pomarańczowe

*szklanka ma poj. 250 ml

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Masło miksujemy dokładnie z cukrem i jajkami (jajka dodajemy jedno po drugim miksując).

Następnie dodajemy stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia, krótko miksujemy.

Dodajemy mleko i aromat. Dokładnie miksujemy składniki.

Następnie dodajemy skórkę pomarańczową i cytrynową, krótko miksujemy. Odkładamy połowę masy do innej miski. Do jednej części masy wsypujemy niebieski mak i miksujemy składniki.

Formę (u mnie z kominem 240 mm, ale może być też np. tortownica 24 lub keksówka) smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Do formy wykładamy naprzemiennie po łyżce masy z makiem i łyżce masy bez aż do wyczerpania składników.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 55 minut.

Po wystudzeniu babkę lukrujemy i zdobimy skórkami.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. Aśka says:

    Upiekłam. Nie wytrzymałam i spróbowałam kawałek potem mój też wziął kawałek i tym sposobem na jutro mam tylko pół babki hihi

    Pyszny przepis jeszcze nie raz zrobię

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi