Dziś szybki przepis / pomysł na grillowaną tortillę z chrupiącym kurczakiem i kukurydzą. Wykonanie jest niezwykle proste, oczywiście jeśli będziecie mieli już przygotowanego kurczaka np. z dnia poprzedniego z obiadu. Uwielbiam takie tortille. Komponuję je w różnych wersjach, ale nigdy nie może zabraknąć zielonego dodatku i ulubionego sosu czosnkowego. Spróbujcie.
Przepis dodaję do wspólnej zabawy na Facebook „Błyskawiczne piątki”.
Składniki: (na 2 porcje)
- 2 tortille
- około 3-4 łyżki kukurydzy
- 5-6 nugettsów – polecam np. z tego przepisu*
- kawałek żółtego serca w kostce – u mnie Gouda
- 4 liście mini sałaty rzymskiej
- ketchup
- sos czosnkowy (u mnie Społem Kielce)
*można oczywiści skorzystać z dowolnego przepisu
Przygotowanie:
Dwie rozłożone na płasko tortille polecamy (zygzaki) sosem czosnkowy. Na wierzch układamy liście sałaty rzymskiej – po 2 na porcje.
Kurczaka tniemy w paseczki. Posypujemy go na tortille. Następnie dodajemy kukurydzę i całość polewamy delikatnie ketchupem. Na koniec wszystko obsypujemy startym na tarce na grubych oczkach serem.
Składamy tortillę i grillujemy z obu stron na patelni.
Podajemy od razu. Całość można polać jeszcze sosem czosnkowym.
Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
Smacznego
Przepis dodaję do akcji:
Tortillę to ja zawsze bardzo chętnie 🙂
Zapraszam ?
Bardzo lubię tortille. Twoja wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję
Z pewnością smakuje tak jak wygląda, czyli pysznie! Ach 🙂 Miałabym na nią ochotę. Pyszna, a dawno nie jadłam. Pozdrowionka 🙂
?