Dziś przepis na kuleczki a la refaello w strzelalającej posypce. Uwielbiam te małe kokosowe kuleczki. Dlatego często przygotowuje je również w domowej wersji. Dzisiejszy przepis na te kokosowe pralinki różni się od oryginału. Nie ma migdałów, ale za to jest wersja w strzelającej posypce. Ta wersja sprawdza się rewelacyjne zwłaszcza na przyjęciach. Przepis na domowe a la rafaello jest naprawdę prosty i każdy sobie powinien z nim poradzić. Spróbujcie.
Zostawiam Was z tą słodkością i jadę na urodzinowe przyjęcie 😉
Składniki:
- 1 tabliczka białej czekolady 100 g
- 3/4 szklanki drobnych wiórków kokosowych
- 2 1/2 łyżki cukru pudru
- 50 g masła / margaryny (nie z lodówki)
- do obtoczenia: strzelająca posypka Popping Candy (u mnie z Cukieteria) lub odrobina wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w wersji ekspresowej (ja taką dziś wykorzystałam) w mikrofali (Uwaga! czekolada nie ma się całkowicie w tym wypadku rozpuścić, ale być bardzo miękka, ciągnąca).
Masło lub margarynę przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Następnie stale miksując dodajemy naszą czekoladę. Odkładamy mikser, dosypujemy do naszej masy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy całość łyżką. Masę wkładamy na kilka minut do zamrażalnika (masa musi zgęstnieć, by można z niej było formować pralinki).
W dłoniach formujemy szybko kuliki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze i obtaczamy je w strzelającej posypce lub w wersji tradycyjnej w wiórkach kokosowych.
Kuleczki a la rafaello przekładamy do lodówki w celu schłodzenia na około 2 godziny lub w wersji ekspresowej na do zamrażalnika na 15-20 minut (czas w zależności od lodówki).
Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
Smacznego
Przepis dodaję do akcji:
bardzo fajna ta posypka 🙂
☺
Ta posypka jest świetna, uwielbiam ją
Ja również ☺ Smak dzieciństwa ?
świetny deser 🙂
Dziękuję 🙂