Dziś przedstawiam Wam pyszny i szybki pomysł na obiad dla całej rodziny. Jeśli Wasi bliscy lubią kurczaka, to przygotujecie im chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej. Takie kawałeczki chrupiącego mięsa idealnie sprawdzą się w towarzystwie ulubionej surówki i ziemniaczków, jako dodatek do chleba, zapiekanek, a nawet na przyjęcie w towarzystwie dipu lub zwykłego ketchupu. Kukurydziane panierka nadaje im tej niepowtarzalnej chrupkości. Spróbujcie, bo warto.
Chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej doprawiałam przyprawy do kurczaka Skworcu
- 3 piersi z kurczaka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 9 łyżek mleka
- 3 jajka
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Skworcu (polecam)*
- pieprz do smaku
* jeżeli wolicie pikantniejsze nugettsy możecie dodać większą ilość przyprawy; te które ja preferuje są delikatne w smaku
- 10 łyżek mąki kukurydzianej
- 10 łyżek mąki pszennej
- olej do smażenia
Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki lub kostkę – powinny być na jeden/dwa gryzy.
Do głębokiego talerza / miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i przyprawę do kurczaka, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki i znów mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej panierki.
W drugim talerzu / misce mieszamy 10 łyżek mąki kukurydzianej z 10 łyżkami mąki pszennej.
Kawałki kurczaka maczamy w przygotowanej gęstej panierce. Następnie obtaczamy w mieszance mąk (kukurydzianej i pszennej). Układamy na rozgrzanej patelni z tłuszczem (głęboki tłuszcz). Smażymy na złoty kolor z obu stron (najlepiej na średnim ogniu).
Nugettsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Podajemy w formie obiadu (z ziemniakami i surówką) lub jako dodatek do chleba, zapiekanek, a nawet na przyjęcie w towarzystwie dipu lub zwykłego ketchupu.
Smacznego