Gofry z owocami – prosty przepis
Lubicie gofry? Moja rodzina bardzo. Dziś na pytanie co zjemy, moje dzieci od razu zawołały „Gofry!”. I po chwili stałam z córeczką w kuchni i przygotowywałyśmy ciasto na gofry. Pyszne, proste, chrupiące gofry z owocami i porcją bitej śmietany. Cała rodzina szczęśliwa. Gofry, to czasem najlepsze rozwiązanie. Zwłaszcza na takie pochmurne, deszczowe dni. Od razu wraca humor 😉
Jeśli szukacie innych przepisów na gofry, to polecam Wam też:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa TOTA
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka M
Dodatkowo:
- owoce w syropie z puszki lub słoika
- bita śmietana
Przygotowanie:
Smarujemy płyty grzewcze gofrownicy olejem (ja to robię wyłącznie przed pierwszą partią) i dobrze rozgrzewamy gofrownicę. Jeśli macie słabszą gofrownicę należy ją rozgrzewać ciut dłużej niż wskazuje urządzenie.
W jednej misce ubijamy białka (nie muszą być na sztywno). W drugiej miksujemy żółtka z mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem, cukrem, olejem i ekstraktem waniliowym. Następnie ubite białka dodajemy do masy. Całość krótko mieszamy łyżką.
Wlewamy porcje masy do rozgrzanej gofrownicy (najlepiej małą chochelką). Ja mam mocną gofrownicę marki Dezal, którą szczerze Wam polecam 🙂 Pieczemy chrupiące gofry.
Gofry podajemy z owocami z syropu i bitą śmietaną. Ja bitą śmietanę jeszcze lekko skrapiam syropem z owoców.
Smacznego
Gofry są pyszne na pogodę i na niepogodę również 🙂
To prawda 😉