Gofry z owocami

Gofry z owocami – prosty przepis

Lubicie gofry? Moja rodzina bardzo. Dziś na pytanie co zjemy, moje dzieci od razu zawołały “Gofry!”. I po chwili stałam z córeczką w kuchni i przygotowywałyśmy ciasto na gofry. Pyszne, proste, chrupiące gofry z owocami i porcją bitej śmietany. Cała rodzina szczęśliwa. Gofry, to czasem najlepsze rozwiązanie. Zwłaszcza na takie pochmurne, deszczowe dni. Od razu wraca humor 😉

Jeśli szukacie innych przepisów na gofry, to polecam Wam też:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa TOTA
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka M

Dodatkowo:

  • owoce w syropie z puszki lub słoika
  • bita śmietana

Przygotowanie:

Smarujemy płyty grzewcze gofrownicy olejem (ja to robię wyłącznie przed pierwszą partią) i dobrze rozgrzewamy gofrownicę. Jeśli macie słabszą gofrownicę należy ją rozgrzewać ciut dłużej niż wskazuje urządzenie. 

W jednej misce ubijamy białka (nie muszą być na sztywno). W drugiej miksujemy żółtka z mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem, cukrem, olejem i ekstraktem waniliowym. Następnie ubite białka dodajemy do masy. Całość krótko mieszamy łyżką.

Wlewamy porcje masy do rozgrzanej gofrownicy (najlepiej małą chochelką). Pieczemy chrupiące gofry.

Gofry podajemy z owocami z syropu i bitą śmietaną. Ja bitą śmietanę jeszcze lekko skrapiam syropem z owoców.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz