Twarogowe gofry

Dlaczego warto przygotować twarogowe gofry?

Lubicie gofry? Ja i moje maluchy je uwielbiamy. Dziś przygotowałam ulubioną wersję mojej córeczki. Pyszne twarogowe gofry. Kilka prostych składników, wspaniały smak. Moje maluchy najczęściej jedzą te gofry same lub z owocami. Ja często podaję je z bitą śmietaną, a dla męża oprószone cukrem pudrem. Twarogowe gofry smakują wybornie ze wszystkim. Przepis jest naprawdę prosty, a gofry wychodzą chrupiące z zewnątrz i leciutkie w środku. Dodatek twarogu fajnie podkreśla ich smak. Spróbujcie, polecam.

Do przygotowania chrupiących gofrów z twarogiem wystarczy dobrej jakości mikser i blender, jeśli zdecydujemy się użyć twarogu w kostce. W przypadku miksera Zelmotor 451.5 mamy wszystko w jednym urządzeniu. Do miksera dołączona jest końcówka blendująca. Wystarczy ją założyć i gotowe 🙂 Mikser Zelmotor 451.5, to mocny mikser ręczny z pięciostopniową skalą prędkości pracy oraz wysoką maksymalną mocą silnika (550 W). Polska marka, świetna jakość. Polecam 🙂

Prosty przepis na twarogowe gofry

Składniki:

  • 125 g twarogu na sernik z wiaderka lub twarogu w kostce (tłusty lub półtłusty)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka klasy M
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki oleju do ciasta
  • mała szczypta soli
  • ulubione dodatki do podania

Przygotowanie:

Do miski przekładamy twaróg. Jeśli używamy twarogu w kostce należy go najpierw zblendować.

Kolejno do twarogu dodajemy żółtka i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oba rodzaje cukru, mleko i olej. Miksujemy składniki do połączenia.

W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Biała mieszamy delikatnie z pozostałą masą.

Ciasto wylewamy do dobrze rozgrzanej gofrownicy i smażymy na złoto.

Gofry podajemy same lub z ulubionymi dodatkami.

Rady:

  • Aby twarogowe gofry były chrupiące gofrownica musi być dobrze rozgrzana. Najlepiej sprawdza się mocna gofrownica.
  • Choć olej jest w masie warto zawsze posmarować pędzelkiem również płyty grzewcze gofrownicy.
  • Nigdy nie wolno otwierać gofrownicy w trakcie przygotowywania gofrów!
  • Gofry powinny być mocno rumiane, wręcz lekko brązowe.
  • Po przygotowaniu gofry najlepiej studzić na kratce, aby zachowały swoją chrupkość.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

    • Magdalena says:

      Panie Kamilu,
      2 łyżki stołowe, to 30 ml oleju. Proszę też sugerować się radami, które dałam na końcu wpisu. Mam nadzieję, że gofry będą smakowały.

Dodaj komentarz