Gofry na soku jabłkowym – bez mleka, bez cukru

Gofry na soku jabłkowym – bez mleka, bez cukru Moje dzieci je uwielbiają! „Mamo, jakie one pyyszne!” To chyba najlepsza recenzja 😉 Gofry na soku jabłkowym są delikatniejsze od tych tradycyjnych, nie dodajemy do niech mleka ani cukru. My je uwielbiamy. Najchętniej jemy je bez dodatków lub z owocami i oczywiście szklanką soku jabłkowego. Polecam i Wam takie gofry na soku jabłkowym. Idealne na śniadanie, drugie śniadanie, a nawet obiad 😉 Spróbujcie.

A jaki sok jabłkowy? Ja polecam Wam sok Amela! Moje dzieci go uwielbiają 🙂 Pyszny, naturalny, z jabłek bez pozostałości pestycydów. O marce Amela pisałam Wam już tuta (klik). Polecam Wam zajrzeć do tego wpisu, bo poza informacjami znajdziecie tam też przepis na pyszne ciasto 🙂

Tradycyjny przepis na chrupiące gofry znajdziecie tutaj (klik).

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 jajka klasy M
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 200 ml soku jabłkowego – użyłam soku Amela
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną lśniącą pianę.
 
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy żółtka, sok jabłkowy i rozpuszczone masło, miksujemy składniki. Na koniec dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy wszystko łyżką.
 
Rozgrzewamy gofrownicę, nalewamy porcje ciasta i pieczemy na złoty kolor (ja mam mocną gofrownicę, jeśli macie słabszy sprzęt czasem trzeba piec gofr ciut dłużej niż wskazuje to lampka sygnalizacyjna).
 
Gofry podajemy same lub z ulubionymi dodatkami. U nas najczęściej są to po prosty pokrojone sezonowe owoce.
 
Smacznego
 
 
 
 

 

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Dodaj komentarz