Dziś zapraszam Was na danie, które oczarowało smakiem moją rodzinę i znajomych. Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. Proste w przygotowaniu, kuszące nie tylko smakiem ale również wyglądem. Pysznie chrupiące ze wspaniałym wnętrzem. U nas dziś podane w formie obiadu. Jednak bardzo często królują również na przyjęciach. Możecie je podać w towarzystwie ulubionych sosów lub np. czerwonego barszczu. Polecam! Spróbujcie.
Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie.
Składniki:
Na farsz:
- 500 g pieczarek
- około 260 g kiełbasy żywieckiej Maestro Henryk Kania*
- 3 łyżki startego twardego żółtego sera
- 1 cebula
- 1/2 żółtej papryki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
*użyłam pół kiełbasy
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej (u mnie typ 450) + do podsypania
- 7 i 1/2 g drożdży instant*
- mała szczypta soli
- 40 g masła lub margaryny
- niespełna szklanka mleka
- 1 jajko klasy M + 1 jajko do posmarowania pierożków
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy farsz.
Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy je na oleju z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę (kroję ją najpierw w plasterki, a potem w kostkę) i pokrojoną w kostkę żółtą paprykę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zostawiamy na gazie pod przykryciem.
Co jakiś czas mieszamy. Gdy papryka ładnie zmięknie, a pieczarki wyraźnie zmaleją próbujemy farsz i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy starty żółty ser, mieszamy.
Przygotowujemy ciasto.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, szczyptę soli, cukier, posiekane masło lub margarynę i mleko.
Całość dokładnie zagniatamy. Ciasto powinno wyjść plastycznie miękkie (nie za twarde i nie klejące). W razie potrzeby podczas wyrabiania dłoń posypujemy mąką (nie sypiemy mąki bezpośrednio do ciasta, aby nie dodać jej za dużo).
Ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy koła, na środek nakładamy farsz i sklejamy pierożki (brzegi można przyozdobić widelcem, choć wzorek będzie mało widoczny po upieczeniu 😉 Przy dużych pierogach lepiej go widać). Pierożki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pierogi pieczemy w nagrzany do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół lub termoobieg, środkowy poziom). Czas pieczenia zależy od ustawień piekarnika. Ja piekę i tak i tak. Pierożki mają być pięknie złote (przeważnie piekę około 20-25 minut grzanie góra-dół i pod koniec termoobieg lub krócej na samym termoobiegu).
Podajemy z ulubionymi sosami, do czerwonego barszczu itd.
Smacznego
Pyszne pierożki, jakiś czas temu robiłam podobne, tylko z innym farszem 🙂
Dziękuję i polecam 😀