Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie.

Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie (1)

Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie (2)

Dziś zapraszam Was na danie, które oczarowało smakiem moją rodzinę i znajomych. Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. Proste w przygotowaniu, kuszące nie tylko smakiem ale również wyglądem. Pysznie chrupiące ze wspaniałym wnętrzem. U nas dziś podane w formie obiadu. Jednak bardzo często królują również na przyjęciach. Możecie je podać w towarzystwie ulubionych sosów lub np. czerwonego barszczu. Polecam! Spróbujcie.

Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie (4)

Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie.

Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie (3)

Składniki:

Na farsz:

*użyłam pół kiełbasy

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (u mnie typ 450) + do podsypania
  • 7 i 1/2 g drożdży instant*
  • mała szczypta soli
  • 40 g masła lub margaryny
  • niespełna szklanka mleka
  • 1 jajko klasy M + 1 jajko do posmarowania pierożków

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy farsz.

Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy je na oleju z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę (kroję ją najpierw w plasterki, a potem w kostkę) i pokrojoną w kostkę żółtą paprykę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zostawiamy na gazie pod przykryciem.

Drożdzowe pierogi - przygotowanie (2)

Co jakiś czas mieszamy. Gdy papryka ładnie zmięknie, a pieczarki wyraźnie zmaleją próbujemy farsz i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy starty żółty ser, mieszamy.

Przygotowujemy ciasto.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, szczyptę soli, cukier, posiekane masło lub margarynę i mleko.

Drożdzowe pierogi - przygotowanie (1)

Całość dokładnie zagniatamy. Ciasto powinno wyjść plastycznie miękkie (nie za twarde i nie klejące). W razie potrzeby podczas wyrabiania dłoń posypujemy mąką (nie sypiemy mąki bezpośrednio do ciasta, aby nie dodać jej za dużo).

Ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy koła, na środek nakładamy farsz i sklejamy pierożki (brzegi można przyozdobić widelcem, choć wzorek będzie mało widoczny po upieczeniu 😉 Przy dużych pierogach lepiej go widać). Pierożki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem.

Pierogi pieczemy w nagrzany do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół lub termoobieg, środkowy poziom). Czas pieczenia zależy od ustawień piekarnika. Ja piekę i tak i tak. Pierożki mają być pięknie złote (przeważnie piekę około 20-25 minut grzanie góra-dół i pod koniec termoobieg lub krócej na samym termoobiegu).

Podajemy z ulubionymi sosami, do czerwonego barszczu itd.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Beti Anuluj pisanie odpowiedzi