Prawdziwie czekoladowa babka. Dlaczego dałam taką nazwę? Otóż w większości przepisów na czekoladowe babki w składnikach znajdziecie wyłącznie kakao. Tu go w ogóle nie ma. Za to jest pyszna, wspaniała czekolada! Do przepisu na moją prawdziwie czekoladową babkę użyłam czekolady deserowej 70% kakao (do wypieków) GHANA z Manufaktury Czekolady. Babka wyszła niesamowicie pyszna. Polecam ją zarówno na zbliżające się Święta Wielkanocne, jak i… na Dzień Kobiet. W końcu kobieta i czekolada, to… duet doskonały 😉 Prawda? 😉
A teraz kilka słów o wspomnianej Manufakturze Czekolady
Manufaktura Czekolady, to polski zakład, w którym czekolada jest produkowana ręcznie bezpośrednio z ziarna kakaowca. Dzięki temu każda tabliczka, to niespotykany, intensywny smak prawdziwej czekolady. Nie używa się tam proszku kakaowego lub innych półproduktów. Polecam!
100% pysznie! Naturalnie – od ziarna do tabliczki
http://www.manufakturaczekolady.pl/
Składniki: (na keksówkę)
- 120 g czekolady deserowej (do wypieków) GHANA 70% kakao Manufaktura Czekolady
- 3 łyżki mleka
- 3 jajka klasy M
- 150 g miękkiego masła (opcjonalnie margaryny)
- 150 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z dodatkiem mleka (miseczkę z połamaną czekoladą i mlekiem umieszczamy nad garnuszkiem z gotującą się wodą, pamiętając aby dno miseczki nie dotykało tafli wody, całość co jakiś czas mieszamy (palnik powinien być ustawiony na niewielki płomień). Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestudzenia (na czas przygotowania reszty składników).
W misce dokładnie miksujemy masło z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku (po każdym dokładnie miksujemy składniki). Kolejno dodajemy naszą rozpuszczoną czekoladę, miksujemy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia składników.
Czekoladową masę przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 45 minut.
Po wystudzeniu i wyjęciu z formy babkę oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
Przepis na tą pysznie czekoladową babkę dodałam do wspólnej zabawy na Facebook – „Babka dla fajnej Babki”.
Wraz ze mną udział w zabawie wzięły i dzieliły się swoimi pysznymi przepisami na babki:
GRUNT TO PRZEPIS – Cukierkowa babka majonezowa na Dzień Kobiet
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI – Czekoladowa babka na oleju
DOROTA L. [FB] – Babka herbaciano-miodowa
DOROTA L. [FB] – Babka 3 kolory
CZARNA OD KUCHNI – Babka ala murzynek
IZIONI PYSZNE SMAKI – Babka chałwowa
QCHNIA OSOBISTA – Wielkanocna babka drożdżowa z szafranem
Cudowna ta babka!
Dziękuję 🙂
znam tą czekoladę, jest świetna 🙂 a babka z jej wykorzystam jest naprawdę prawdziwe czekoladowa 😉 dzięki za wspólne pieczenie 😉
Dziękuję 🙂
Pyszna babeczka 🙂
Dziękuję 🙂
Wspaniale wygląda Twoja czekoladowa babeczka. Dziękuję, za wspólną zabawę.
Dziękuję 🙂
Smakowita babeczka 🙂 Dziękuję za wspólne wypiekanie 🙂
Dziękuję 🙂
Jaka pyszna babeczka 🙂
Dziękuję 😀
Zjadłabym z przyjemnością!
😀
Wspaniała babeczka kochana 🙂
Dziękuję 😀
Nie piekłam jeszcze babki z czekoladą, ale nic straconego. Zbiżają się święta więc będzie okazja wypróbować przepis.Pozdrawiam
Polecam 😀
Istna eksplozja czekolady! Tak lubię 🙂 Dzięki za udział we wspólnej akcji i zapraszam również w kolejnym tygodniu 🙂
Dziękuję 🙂
Pysznie wygląda.Dzięki za wspólne pieczenie.
Dziękuję 🙂
Kolejna idealna dla mojego męża:-) Dzięki za wspólną akcję, dzięki której mamy teraz pod ręką tyle przepisów na babki:-)
🙂
Zagladam do Ciebie o blisko 1 w nocy i widzę takie cudo… Normalnie, jak tu nie pobiec do kuchni po czekoladę? 🙂 Albo lepiej do Ciebie od razu po całą babkę 😀
Dziekuję za dołączenie do akcji kulinarnej Wypieczone Święta Wielkanoc 2018.
😉 😀 Zapraszam zapraszam
Ciacho wygląda na bardzo puszyste, niezbyt zbite, takie uwielbiam. Sam przepis nie jest mocno skomplikowany, co też jest dużym plusem. Ale chyba największym jest dobrej jakości czekolada! To jest gwarantem sukcesu takich wypieków 🙂
Cieszę się, że przepis się podoba. Polecam 🙂 i zgadzam się w 100% – dobrej jakości czekolada jest podstawą takich wypieków 🙂
Pozdrawiam
Wygląda pysznie
Dziękuję 😀
Jak ja lubię takie ciasta ❤️
😀
Piekłam dwa razy w przeciągu 3 dni. Cała moja rodzinka ją pokochała ? Super fajny przepis!
Bardzo się cieszę 🙂 Jeśli uda się Pani kiedyś zrobić zdjęcie, to proszę mi podesłać (mailem lub przez FB) dodam do galerii „Czytelnicy pieką / gotują” Pozdrawiam i życzę smacznego 😀
Osobiście uwielbiam wszystkie ciasta w połączeniu z czekoladą, jednak ta babka szczególnie do mnie przemawia 😀
Polecam ?
Wygląda super…taka puszysta i mocno czekoladową…mniam!
Polecam spróbować 😀
Dziękuję za przepis Pierwszy raz udało mi się upiec babkę z przepisu z netu, która nie opadła Co prawda dałam czekoladę z Lidla ale i tak wyszła super Następnym razem spróbuję z mleczną Ciekawe co wyjdzie
Cieszę się, że babka z mojego przepisu się udała 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Właśnie upiekłam. Wyszła dokładnie tak na jaką miałam ochotę. Prosta, szybka, pyszna bezpretensjonalna babka 🙂 przepis zapisałam, chętnie dkorzystam z innych przepisów. Pozdrawiam
Cieszę się, że babka smakowała 🙂
Jakie wymiary keksówki? 🙂
Ta ze zdjęcia 25x12x8
taką babkę z chęcią bym do kawy porwała
😀
Piekę już kilkunasty raz tę babkę Wychodzi nawet z czekolady z B. czy L. gorzkiej czy deserowej Od jakiegoś czasu daje mieszanki mąki i budyniu 10 dag mąki pszennej i 5 dag ziemiaczanej i 5 dag budyniu czekoladowego Ona jest wtedy tak delikatna Do tego polewa z rozpuszczonej czekolady Córka mówi szkoda ze nie ma metrowej blaszki Super przepis
Cieszę się, że babka smakuje 😀 Dziękuję za tak miły komentarz 😀
uwielbiam kawę i herbatę i chętnie spróbuję ten przepis by mieć okazję do wypicia pysznej kawy z pysznym ciastem
Polecam 🙂