Domowa pizza – cienki spód puszyste chrupiące boki Przepisów na pizze znajdziecie na moim blogu kilka. Ostatnio wypróbowałam kolejny. I choć praca z ciastem nie jest tak idealna jak w przypadku tego przepisu (klik), to pizza wyszła smaczna. Cienki spód, chrupiące boki i ulubione dodatki. Mój mąż był zachwycony. Dlatego dziś dzielę się z Wami nowym przepisem na ciasto na pizze. Spróbujcie.
Składniki:
Ciasto na pizze – z przepisu przygotujecie 2 duże pizze:
- 25 g świeżych drożdży (lub 1 pełna łyżka suchych)
- 500 g mąki pszennej (+ do podsypania rąk, w zależności od rodzaju mąki czasem należy dodać jej ciut więcej)
- 350 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
- szczypta soli
- szczypta cukru
Dodatki (na 1 pizze, drugą podałam w innej wersji):
- około 250 g mozzarelli
- 1 kiełbasa palcówka – do kupienia w sklepie Podlaska Chata
- 1 mała czerwona papryka
- 1/3 cebuli
- listki bazylii
Prosty sos do pizzy:
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 płaska łyżka octu balsamicznego
- 3-4 listki bazylii
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- szczypta pieprzu (lub do smaku)
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli (lub do smaku)
Przygotowanie:
Składniki na sos miksujemy za pomocą blendera.
Przygotowujemy ciasto na pizze:
Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i mieszamy składniki. Odstawiamy na 5 minut na bok.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju) i nasze rozrobione drożdże. Wstępnie mieszamy składniki łyżką, a następnie wyrabiamy ręką gładkie elastyczne ciasto. W razie potrzeby podczas wyrabiania rękę posypujemy mąką. Z ciasta formujemy a la kulę. Wkładamy ją do miski (warto ją wysmarować delikatnie oliwą lub olejem). Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyciągamy ciasto z miski, uderzamy ciasto pięścią. Dzielimy na dwie części. Ciasto można też podzielić na więcej części, jeśli chcemy zrobić np. 3 mniejsze pizze.
Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy niewielką ilością oliwy, układamy na środek papieru ciasto. Ugniatając dłonią formujemy kształt pizzy, w taki sposób by spód był cienki, a brzegi ciut grubsze. Uwaga! Drugą część ciasta od razu przygotowujemy na drugiej blaszce lub przechowujemy pod przykryciem w czasie, gdy pierwsza pizza się piecze.
Na spód nakładamy nasz sos pomidorowy, następnie sypiemy mozzarelle (w wiórkach lub kosteczkach), układamy plasterki kiełbasy, pokrojoną paprykę i cebulę. Wierz możemy jeszcze posypać mozzarellą, jeśli lubimy większą ilość sera.
Tak przygotowaną pizze wkładamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg).
Pieczemy do ładnego zarumienienia ciasta (około 12-15 minut, w zależnością od piekarnika).
Podajemy z domowym sosem czosnkowym i listkami bazylii.
Smacznego
*na podstawie przepisu z tej strony, z małymi zmianami
Jaki typ mąki polecasz?
Najlepsza jest „00” do pizzy, ale używam różnych. Ta pizza jest przygotowana na mące typ 500.
Wyszła SUPER 😉, polecam przepis.
Cieszę się, że smakowało 🙂