Pizza z salami i papryką – pizza jak z pizzerii Taka pizza, to u nas hit każdego spotkania. Pyszna, chrupiąca, duża pizza pełna ulubionych dodatków. Sekret jej smaku tkwi w cieście i temperaturze pieczenia (piekarnik musi być naprawdę dobrze rozgrzany). Dodatki oczywiście możecie zmienić według własnych upodobań. Pizze najczęściej podaję w towarzystwie domowego sosu czosnkowego i ketchupu. Spróbujcie.
Składniki:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżki cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej)
- 40 g świeżych drożdży
Na prosty sos:
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonej mielonej bazylii Skworcu
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Dodatki:
- 4 duże pieczarki
- 1/4 żółtej papryki
- 1/4 czerwonej papryki
- kilka plasterków salami
- kawałek grubego kabanosa
- szczypta mielonej suszonej bazylii
- ulubiona mieszanka ziół – u mnie przyprawa do pizzy Skworcu (około 2 szczypty)
- około 200 g mozzarelli wiórek (można dać więcej)
Będziemy potrzebować jeszcze:
- dużą blachę z piekarnika, papier do pieczenia i odrobinę oleju
Przygotowanie:
Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy około łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, nasze drożdże i oliwę (lub olej). Całość zagniatamy dokładnie ręką. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej potrzeby zachowując podane proporcje.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość. U mnie czas wyrastania jest naprawdę krótki, w tym czasie przygotowuję resztę składników.
Piekarnik rozgrzewamy do 240-250 stopni (grzanie góra-dół, najlepiej z termoobiegiem, ale nie jest to konieczne).
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki lub półplasterki. Papryki kroimy w paseczki, a kabanosa w cienkie plasterki. Składniki odstawiamy na bok. Przygotowujemy prosty sos: mieszamy przecier pomidorowy ze startymi ząbkami czosnku, olejem, bazylią, solą i pieprzem.
Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy.
Pizze smarujemy naszym prostym sosem, następnie posypujemy wiórkami mozzarelli, układamy przygotowane pieczarki, papryki, plasterki kabanosów i salami. Całość posypujemy szczyptą mielonej suszonej bazylii, a następnie resztą wiórków mozzarelli. Na koniec posypujemy wszystko przyprawą do pizzy (u mnie dwie mały szczypty).
Tak przygotowaną pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 8-10 minut. Pizze należy obserwować, aby zbytnio się nie spiekła. Czas pieczenia zależy od piekarnika, dodatków i ustawionej temperatury (u mnie dziś 8 minut w 250 stopniach z termoobiegiem).
Smacznego
pyszna!!! zjadłabym sobie taką
Polecam 😀
Na pewno była pyszna
Oj tak 🙂 Polecam
Można mrozić ciasto ? Bo w sumie pomyślałem zrobię sobie jutro ale trochę na gorke a resztę ciasta bym miał na później. Czy to nie zda egzaminu? W sumie droższe umrą…
Dobry wieczór, osobiście tego nie robię (u mnie wszystko znika na bieżąco), ale moi znajomi mrożą (dzielą na porcje, wrzucają do woreczków do mrożenia, a później rozmrażają w lodówce). Pozdrawiam
Najlepsza jaką robiłam do tej pory. Przepis poleciłam w pracy.