Domowa pizza – cienki spód puszyste chrupiące boki Przepisów na pizze znajdziecie na moim blogu kilka. Ostatnio wypróbowałam kolejny. I choć praca z ciastem nie jest tak idealna jak w przypadku tego przepisu (klik), to pizza wyszła smaczna. Cienki spód, chrupiące boki i ulubione dodatki. Mój mąż był zachwycony. Dlatego dziś dzielę się z Wami nowym przepisem na ciasto na pizze. Spróbujcie.
Składniki:
Ciasto na pizze – z przepisu przygotujecie 2 duże pizze:
- 25 g świeżych drożdży (lub 1 pełna łyżka suchych)
- 500 g mąki pszennej (+ do podsypania rąk, w zależności od rodzaju mąki czasem należy dodać jej ciut więcej)
- 350 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
- szczypta soli
- szczypta cukru
Dodatki (na 1 pizze, drugą podałam w innej wersji):
- około 250 g mozzarelli
- 1 kiełbasa palcówka – do kupienia w sklepie Podlaska Chata
- 1 mała czerwona papryka
- 1/3 cebuli
- listki bazylii
Prosty sos do pizzy:
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 płaska łyżka octu balsamicznego
- 3-4 listki bazylii
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- szczypta pieprzu (lub do smaku)
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli (lub do smaku)
Przygotowanie:
Składniki na sos miksujemy za pomocą blendera.
Przygotowujemy ciasto na pizze:
Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i mieszamy składniki. Odstawiamy na 5 minut na bok.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju) i nasze rozrobione drożdże. Wstępnie mieszamy składniki łyżką, a następnie wyrabiamy ręką gładkie elastyczne ciasto. W razie potrzeby podczas wyrabiania rękę posypujemy mąką. Z ciasta formujemy a la kulę. Wkładamy ją do miski (warto ją wysmarować delikatnie oliwą lub olejem). Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyciągamy ciasto z miski, uderzamy ciasto pięścią. Dzielimy na dwie części. Ciasto można też podzielić na więcej części, jeśli chcemy zrobić np. 3 mniejsze pizze.
Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy niewielką ilością oliwy, układamy na środek papieru ciasto. Ugniatając dłonią formujemy kształt pizzy, w taki sposób by spód był cienki, a brzegi ciut grubsze. Uwaga! Drugą część ciasta od razu przygotowujemy na drugiej blaszce lub przechowujemy pod przykryciem w czasie, gdy pierwsza pizza się piecze.
Na spód nakładamy nasz sos pomidorowy, następnie sypiemy mozzarelle (w wiórkach lub kosteczkach), układamy plasterki kiełbasy, pokrojoną paprykę i cebulę. Wierz możemy jeszcze posypać mozzarellą, jeśli lubimy większą ilość sera.
Tak przygotowaną pizze wkładamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg).
Pieczemy do ładnego zarumienienia ciasta (około 12-15 minut, w zależnością od piekarnika).
Podajemy z domowym sosem czosnkowym i listkami bazylii.
Smacznego
*na podstawie przepisu z tej strony, z małymi zmianami
Jaki typ mąki polecasz?
Najlepsza jest „00” do pizzy, ale używam różnych. Ta pizza jest przygotowana na mące typ 500.
Wyszła SUPER ?, polecam przepis.
Cieszę się, że smakowało 🙂