Dziś zapraszam Was na pyszne i puszyste ciasto z jabłkami i cynamonem. Taki cynamonowy jabłecznik idealnie nadaje się do popołudniowej kawy lub herbaty. Polecam, to ciasto w szczególności wielbicielom jabłek i cynamonu. Ciasto jest naprawdę proste w wykonaniu i zawsze się udaje. Idealna alternatywa dla bardziej tradycyjnych jabłeczników. Spróbujcie.
Co najbardziej lubię w tym jabłeczniku? Ten wspaniały zapach cynamonu unoszący się po całym domu podczas pieczenia… Ach…
* Przepis ze starego, domowego zeszytu z moimi zmianami

Cynamonowy jabłecznik. Pyszne i puszyste ciasto z jabłkami i cynamonem.
2016-04-20 14:37:15

Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na keksówkę o wymiarach 31x12)
- 4 jajka
- 5 małych jabłek
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy 8 g
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4/5 szklanki oleju
- cukier puder po posypania
Przygotowanie
- Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (wielkość dowolna). Przekładamy do miski, posypujemy cynamonem. Mieszamy, aby cynamon pokrył dokładnie każdy kawałek jabłka. Odstawiamy na bok czas przygotowania ciasta.
- Do miski wbijamy 4 całe jajka, dodajemy cukier wanilinowy oraz szklankę cukru kryształ, miksujemy. Następnie wlewamy olej, znów dokładni miksujemy.
- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty składników, miksując do połączenia składników.
- Na koniec do masy dodajemy cynamonowe kawałki jabłek, mieszamy wszystko łyżką.
- Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką keksówki (u mnie o wymiarach 31x12).
- Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od soczystości użytych jabłek.
- Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
mmm..jak dla mnie ciasto idealne! 🙂
😀