Cynamonowy jabłecznik
Dziś zapraszam Was na pyszne i puszyste ciasto z jabłkami i cynamonem. Taki cynamonowy jabłecznik idealnie nadaje się do popołudniowej kawy lub herbaty. Polecam, to ciasto w szczególności wielbicielom jabłek i cynamonu. Ciasto jest naprawdę proste w wykonaniu i zawsze się udaje. Idealna alternatywa dla bardziej tradycyjnych jabłeczników. Spróbujcie.
(na keksówkę o wymiarach 31×12)
- 4 jajka
- 5 małych jabłek
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy 8 g
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4/5 szklanki oleju
- cukier puder po posypania
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (wielkość dowolna). Przekładamy do miski, posypujemy cynamonem. Mieszamy, aby cynamon pokrył dokładnie każdy kawałek jabłka. Odstawiamy na bok czas przygotowania ciasta.
Do miski wbijamy 4 całe jajka, dodajemy cukier wanilinowy oraz szklankę cukru kryształ, miksujemy. Następnie wlewamy olej, znów dokładni miksujemy.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty składników, miksując do połączenia składników.
Na koniec do masy dodajemy cynamonowe kawałki jabłek, mieszamy wszystko łyżką.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką keksówki (u mnie o wymiarach 31×12).
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od soczystości użytych jabłek.
Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
Co najbardziej lubię w tym jabłeczniku? Ten wspaniały zapach cynamonu unoszący się po całym domu podczas pieczenia… Ach…
mmm..jak dla mnie ciasto idealne! 🙂
😀
Ciasto upieczone, połowa już zniknęła, jest przepyszne, ale następnym razem dam troszkę mniej cukru – to jest tylko mój zamysł – polecam i pozdrawiam
Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂
Ilość cukru śmiało można dostosować do własnych upodobań 🙂
Pozdrawiam