Dziś polecam Wam na śniadanie jeżynową owsiankę z musli. Prosty i pyszny, a do tego zdrowy przepis na początek dnia. Dostałam całe pudełko pysznych i świeżych, a co najważniejsze zdrowych jeżyn. Zestawiłam je z moją ulubioną owsianką i… połączenie smaków wyszło na prawdę wyborne. Spróbujcie, polecam. Taki pucharek, to idealny początek dnia. Choć przyznam szczerze, że lubię czasem zjeść owsiankę także na kolację.
Składniki:
- 4 łyżki świeżych jeżyn
- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych*
- 1 łyżka musli – u mnie chrupiące musli z bananami i kawałkami czekolady
- opcjonalnie 1 łyżeczka miodu
* owsianka jest dość gęsta, można zmniejszyć ilość płatków według własnych potrzeb
Przygotowanie:
Szklankę mleka gotujemy w garnuszku z grubszym dnem, dodajemy płatki owsiane. Gotujemy na małym ogniu mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Jeśli lubimy słodszą owsiankę możemy dodać do mleka 1 łyżeczkę miodu.
Na dno pucharka układamy 3 łyżki jeżyn. Następnie łyżką wykładamy naszą owsiankę. Na wierzch wysypujemy łyżkę musli. Na koniec znów układamy jeżyny.
Podajemy od razu.
Prosto, smacznie i pożywnie.
Smacznego