Dziś przepis na pyszne śniadanie jak za dawnych lat – pucharek z warstwą kaszy manny, musli i owocami. Często niedoceniana w dorosłym życiu kasza manna może być podstawą wielu pysznych i pożywnych śniadań. Wystarczy ją odpowiednio przygotować i dodać kilka ulubionych dodatków. Dodatkowo podanie jej w pucharku nacieszy również nasze oczy 😉 Spróbujcie – smak i prostota. Czasem nie trzeba nic więcej, żeby dobrze zacząć dzień.
Składniki: (na 2 porcje)
- 1 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 litra mleka
- około 10 łyżek kaszy manny
- 100 g musli (u mnie chrupkie tropikalne z papają, ananasem i bananem)
- 1 średni banan
- 1 kiwi
Przygotowanie:
Gotujemy w garnuszku z grubszym dnem mleko wraz z miodem. Następnie wsypujemy kaszę (, jeśli wolimy rzadszą konsystencję możemy dodać jej mniej). Mieszamy, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Na koniec wsypujemy musli i jeszcze chwilę mieszamy. Ściągamy garnuszek z ognia.
Przekładamy łyżeczką naszą kaszę do przygotowanych pucharków. Na wierzch każdego sypiemy warstwę musli (zostawiając około łyżeczki).
Owoce obieramy i dowolnie kroimy. Układamy na musli (w każdym pucharku). Owoce posypujemy delikatnie pozostałym musli.
Podajemy od razu.
Smacznego