Cynamonowy jabłecznik. Pyszne i puszyste ciasto z jabłkami i cynamonem.

Cynamonowy jabłecznik. Pyszne i puszyste ciasto z jabłkami i cynamonem.

Cynamonowy jabłecznik

Dziś zapraszam Was na pyszne i puszyste ciasto z jabłkami i cynamonem. Taki cynamonowy jabłecznik idealnie nadaje się do popołudniowej kawy lub herbaty. Polecam, to ciasto w szczególności wielbicielom jabłek i cynamonu. Ciasto jest naprawdę proste w wykonaniu i zawsze się udaje. Idealna alternatywa dla bardziej tradycyjnych jabłeczników. Spróbujcie.

Składniki:

(na keksówkę o wymiarach 31×12)

  • 4 jajka
  • 5 małych jabłek
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy 8 g
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4/5 szklanki oleju
  • cukier puder po posypania
Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (wielkość dowolna). Przekładamy do miski, posypujemy cynamonem. Mieszamy, aby cynamon pokrył dokładnie każdy kawałek jabłka. Odstawiamy na bok czas przygotowania ciasta.

Do miski wbijamy 4 całe jajka, dodajemy cukier wanilinowy oraz szklankę cukru kryształ, miksujemy. Następnie wlewamy olej, znów dokładni miksujemy.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty składników, miksując do połączenia składników.

Na koniec do masy dodajemy cynamonowe kawałki jabłek, mieszamy wszystko łyżką.

Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką keksówki (u mnie o wymiarach 31×12).

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od soczystości użytych jabłek.

Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

Cynamonowy jabłecznik - przygotowanieCo najbardziej lubię w tym jabłeczniku? Ten wspaniały zapach cynamonu unoszący się po całym domu podczas pieczenia… Ach…

Cynamonowy jabłecznik* Przepis ze starego, domowego zeszytu z moimi zmianami

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

  1. gosiamamba says:

    Ciasto upieczone, połowa już zniknęła, jest przepyszne, ale następnym razem dam troszkę mniej cukru – to jest tylko mój zamysł – polecam i pozdrawiam

    • Magdalena says:

      Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂
      Ilość cukru śmiało można dostosować do własnych upodobań 🙂
      Pozdrawiam

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi