Ciasto z borówkami – szybki placek do kawy Lubicie borówki? My je uwielbiamy. To pyszny dodatek do koktajli, śniadaniowych placuszków i ciast. Dziś przychodzę do Was właśnie z przepisem na ciasto z borówkami. Ten szybki placek do kawy jest nie tylko pyszny, ale też niebywale prosty w przygotowaniu. Ja swój przygotowałam na przyjazd mojej siostry z rodziną. Bo czy jest coś lepszego niż dobra kawa, domowe ciasto i ploteczki z siostrą? 😉
Ale, ale… Jeśli chodzi o kawę, to ostatnio odkryłam pyszną kawę z palarni Cafe Panamera To miejsce zrodzone z pasji, co czuć dosłownie w każdym ziarenku 😉
„Naszym zdaniem dobra kawa to taka, która została pieczołowicie wyselekcjonowana, dobrze upalona, a następnie świetnie przygotowana. Zawsze też pijcie ją w dobrym towarzystwie, choćby swoim własnym.”
Trudno nie zgodzić się z tym zdaniem. Polecam Wam kawy od Cafe Panamera. Do ciasta podałam jedną z nich i… rodzina była zachwycona. A w szafce mam jeszcze inne do spróbowania. Co ciekawe w palarni Cafe Panamera nie tylko dba się o jakość. Spójrzcie na nazwy: „Nocny łowca”, „Asystentka zarządu”, „Czarna magia”, „Blady świt”. Brawo za pomysł! Oczywiście za każdą nazwą kryje się pyszna mieszanka kaw. Teraz już tylko wystarczy wybrać swoją ulubioną 🙂
A jak już wybierzecie, to nie zapomnijcie upiec czegoś pysznego. Ja polecam Wam dzisiejsze ciasto z borówką amerykańską. Taki placek z owocami sprawdzi się idealnie do popołudniowej kawy 😉
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- niepełna szklanka cukru
- 4 jajka klasy M
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 mały cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- borówki amerykańskie – u mnie 4 mniejsze garście
Uwaga! Do wygrania jedna z pysznych kaw od Cafe Panamera – szczegóły konkursu tutaj (klik) https://www.slodkieokruszki.pl/wygraj-1-z-3-kaw-od-cafe-panamera/
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Blaszkę – u mnie 18×28 (piekłam też np. w formie 23×23 lub małe tortownicy) smarujemy masłem i obsypujemy mąką (można też wyłożyć papierem do pieczenia).
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i dodajemy ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy). Składniki mieszamy wstępnie ręczną trzepaczką. Następnie dolewamy olej i energicznie wszystko mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia.
Rada: Składniki można też miksować mikserem na małych obrotach.
Masę wylewamy do wcześniej przygotowanej foremki. Wierzch posypujemy borówkami.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależny od piekarnika, stosujemy zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto (u mnie ciasto piecze się około 30-35 minut).
Ciasto po przestudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Znajdź najlepszy supermarket online, w których zrobisz zakupy spożywcze na ten przepis bez wychodzenia z domu
Placek z borówką amerykańską – szybkie ciasto z borówkami do aromatycznej kawy
Pysznie!
Dziękuję 🙂
Polecam zmieszać ciasto z masłem orzechowym. Ja bardzo lubię takie nietypowe dodatki do ciasta i eksperymentowanie ze smakami.
Dziękuję, kiedyś na pewno wypróbuję ten pomysł. Póki co polecam ten przepis z masłem orzechowym: https://www.slodkieokruszki.pl/szybka-kokosowo-orzechowa-krajanka-bez-pieczenia/
Akurat lubimy borówki i szybkie ciacha, także idealna propozycja dla nas na weekend do kawy?
Polecam 🙂
Czy zamiast cukry można użyć ksylitolu? Ile powinno się go użyć?
Pani Olu, oczywiście można zamienić cukier na ksylitol, ale niestety nie podam Pani jaką dokładnie należy dodać ilość ksylitolu. Proszę sprawdzić w internecie przeliczniki. Ja niestety nie używam ksylitolu. Pozdrawiam
Pycha, na prawdę szybkie i proste, wystarczy jedna miska. Idealne dla mnie, bo nie jestem fanką skomplikowanego pieczenia.
Cieszę się, że smakowało 🙂
Ja robię takie ciasto z różnymi owocami sezonowymi. Nawet z jabłkami i gruszkami. Ponieważ to większe owoce to kroję je na mniejsze kawałki. Ze śliwkami i brzoskwiniami też pyszne ?