Ciasto z borówkami – szybki placek do kawy

Ciasto z borówkami – szybki placek do kawy Lubicie borówki? My je uwielbiamy. To pyszny dodatek do koktajli, śniadaniowych placuszków i ciast. Dziś przychodzę do Was właśnie z przepisem na ciasto z borówkami. Ten szybki placek do kawy jest nie tylko pyszny, ale też niebywale prosty w przygotowaniu. Ja swój przygotowałam na przyjazd mojej siostry z rodziną. Bo czy jest coś lepszego niż dobra kawa, domowe ciasto i ploteczki z siostrą? 😉

Ale, ale… Jeśli chodzi o kawę, to ostatnio odkryłam pyszną kawę z palarni Cafe Panamera To miejsce zrodzone z pasji, co czuć dosłownie w każdym ziarenku 😉

„Naszym zdaniem dobra kawa to taka, która została pieczołowicie wyselekcjonowana, dobrze upalona, a następnie świetnie przygotowana. Zawsze też pijcie ją w dobrym towarzystwie, choćby swoim własnym.”

Trudno nie zgodzić się z tym zdaniem. Polecam Wam kawy od Cafe Panamera. Do ciasta podałam jedną z nich i… rodzina była zachwycona. A w szafce mam jeszcze inne do spróbowania. Co ciekawe w palarni Cafe Panamera nie tylko dba się o jakość. Spójrzcie na nazwy: „Nocny łowca”, „Asystentka zarządu”, „Czarna magia”, „Blady świt”. Brawo za pomysł! Oczywiście za każdą nazwą kryje się pyszna mieszanka kaw. Teraz już tylko wystarczy wybrać swoją ulubioną 🙂

A jak już wybierzecie, to nie zapomnijcie upiec czegoś pysznego. Ja polecam Wam dzisiejsze ciasto z borówką amerykańską. Taki placek z owocami sprawdzi się idealnie do popołudniowej kawy 😉

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • niepełna szklanka cukru
  • 4 jajka klasy M
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 mały cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • borówki amerykańskie – u mnie 4 mniejsze garście

Uwaga! Do wygrania jedna z pysznych kaw od Cafe Panamera – szczegóły konkursu tutaj (klik) https://www.slodkieokruszki.pl/wygraj-1-z-3-kaw-od-cafe-panamera/

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Blaszkę – u mnie 18×28 (piekłam też np. w formie 23×23 lub małe tortownicy) smarujemy masłem i obsypujemy mąką (można też wyłożyć papierem do pieczenia).

Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i dodajemy ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy). Składniki mieszamy wstępnie ręczną trzepaczką. Następnie dolewamy olej i energicznie wszystko mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia.

Rada: Składniki można też miksować mikserem na małych obrotach.

Masę wylewamy do wcześniej przygotowanej foremki. Wierzch posypujemy borówkami.

Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależny od piekarnika, stosujemy zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto (u mnie ciasto piecze się około 30-35 minut).

Ciasto po przestudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego

Znajdź najlepszy supermarket online, w których zrobisz zakupy spożywcze na ten przepis bez wychodzenia z domu

Placek z borówką amerykańską – szybkie ciasto z borówkami do aromatycznej kawy

 

Print Friendly, PDF & Email

11 comments

    • Magdalena says:

      Pani Olu, oczywiście można zamienić cukier na ksylitol, ale niestety nie podam Pani jaką dokładnie należy dodać ilość ksylitolu. Proszę sprawdzić w internecie przeliczniki. Ja niestety nie używam ksylitolu. Pozdrawiam

  1. Barbara says:

    Ja robię takie ciasto z różnymi owocami sezonowymi. Nawet z jabłkami i gruszkami. Ponieważ to większe owoce to kroję je na mniejsze kawałki. Ze śliwkami i brzoskwiniami też pyszne ?

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi