Chrupiące pierniczki świąteczne
Lubicie pierniczki? My uwielbiamy. U nas w domu zawsze królują dwie wersje. Miękkie, puszyste pierniczki i kruche, chrupiące. Dla każdego coś dobrego. Dziś dzielę się z Wami przepisem na te drugie. Ten przepis na pierniczki będzie idealny dla fanów chrupania. Chrupiące pierniczki można jeść zaraz po zrobieniu lub przechowywać w puszce do 2 tygodni. Idealnie sprawdzą się też jako pierniczki do dekorowania. Spróbujcie. Miodowe, pachnące przyprawami… Po prostu pyszne domowe pierniczki 🙂
Gdzie znaleźć dobry miód do pierniczków?
Po miód do pierniczków i innych świątecznych wypieków zajrzycie na stronę https://bee-true.pl/ Znajdziecie tam pyszne i zdrowe naturalne miody, miody owocowe, a także wyjątkowe świąteczne miodowe zestawy.
Jak przygotować chrupiące pierniczki na święta?
Przygotowanie domowych pierniczków jest naprawdę proste. Wystarczy miód, mąką, masło, soda i przyprawy. Chwila mieszania, chłodzenie i… można robić pierniczki. Sprawdźcie ten prosty przepis na chrupiące pierniczki.
Składniki:
- 250 ml płynnego miodu – u mnie miód akacjowy od Bee True
- 400 g mąki pszennej + 2 płaskie łyżki
- 1 łyżeczka sody
- 2 płaskie łyżki naturalnego kakao
- 1 czubata łyżka przyprawy do piernika (bez mąki w składzie)
- 130 g masła
Przygotowanie:
Do garnuszka przekładamy masło, dodajemy kakao, miód i przyprawę do piernika. Podgrzewamy na małej mocy palnika. Gdy masło prawie się rozpuści wyłączamy palnik i mieszamy wszystko do powstania jednolitej masy.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i sodę. Mieszamy składniki.
Dolewamy naszą masę z rondelka.
Mieszamy wszystko łyżką tak długo aż uzyskamy jednolite, gęste ciasto. Ciasto bez problemy powinno się dać połączyć w jednolitą gęstą masę. Uwaga: Ciasto będzie lepiące. Jego konsystencja zmieni się po schłodzeniu. Nie dosypujemy więcej mąki!
Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny lub odstawiamy na noc pod przykryciem w chłodne miejsce. Po tym czas ciasto powinno być już plastyczne i bez problemu powinniśmy móc je rozwałkować i wycinać kształty.
Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy je na macie na cienki placek. U mnie wałkowały dzieci, więc grubości były różne 😉 (pierniczki i tak wychodzą). Maty nie podsypujemy dodatkową mąką. Wycinamy ulubione kształty.
Pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdą blachę pierniczków pieczemy 12 minut w 180 stopniach (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Pierniczki zdejmujemy z blaszki, gdy lekko przestygną i studzimy do końca.
Te pierniczki można od razy śmiało chrupać po przygotowaniu lub przechowywać w zamkniętej puszce do 2 tygodni.
Smacznego
*wpis we współpracy z Bee True
Najlepsze jakie zrobiłam. Dzieci zachwycone. Nawet mój mąż chrupie pierniczki.
Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂
Czy ciasto można przechowywać 24h w lodówce? Jednego wieczoru przygotowac, a drugiego wykonywać?
Można. Tylko później musi dłużej postać na blacie, by się ociepliło i stało bardziej plastyczne i możliwe do wałkowania.