Chrupiące pierniczki świąteczne

Chrupiące pierniczki świąteczne

Lubicie pierniczki? My uwielbiamy. U nas w domu zawsze królują dwie wersje. Miękkie, puszyste pierniczki i kruche, chrupiące. Dla każdego coś dobrego. Dziś dzielę się z Wami przepisem na te drugie. Ten przepis na pierniczki będzie idealny dla fanów chrupania. Chrupiące pierniczki można jeść zaraz po zrobieniu lub przechowywać w puszce do 2 tygodni. Idealnie sprawdzą się też jako pierniczki do dekorowania. Spróbujcie. Miodowe, pachnące przyprawami… Po prostu pyszne domowe pierniczki 🙂

Gdzie znaleźć dobry miód do pierniczków?

Po miód do pierniczków i innych świątecznych wypieków zajrzycie na stronę https://bee-true.pl/ Znajdziecie tam pyszne i zdrowe naturalne miody, miody owocowe, a także wyjątkowe świąteczne miodowe zestawy.

Jak przygotować chrupiące pierniczki na święta?

Przygotowanie domowych pierniczków jest naprawdę proste. Wystarczy miód, mąką, masło, soda i przyprawy. Chwila mieszania, chłodzenie i… można robić pierniczki. Sprawdźcie ten prosty przepis na chrupiące pierniczki.

Składniki:

  • 250 ml płynnego miodu – u mnie miód akacjowy od Bee True
  • 400 g mąki pszennej + 2 płaskie łyżki
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 płaskie łyżki naturalnego kakao
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika (bez mąki w składzie)
  • 130 g masła

Przygotowanie:

Do garnuszka przekładamy masło, dodajemy kakao, miód i przyprawę do piernika. Podgrzewamy na małej mocy palnika. Gdy masło prawie się rozpuści wyłączamy palnik i mieszamy wszystko do powstania jednolitej masy.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną i sodę. Mieszamy składniki.

Dolewamy naszą masę z rondelka.

Mieszamy wszystko łyżką tak długo aż uzyskamy jednolite, gęste ciasto. Ciasto bez problemy powinno się dać połączyć w jednolitą gęstą masę. Uwaga: Ciasto będzie lepiące. Jego konsystencja zmieni się po schłodzeniu. Nie dosypujemy więcej mąki!

Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny lub odstawiamy na noc pod przykryciem w chłodne miejsce. Po tym czas ciasto powinno być już plastyczne i bez problemu powinniśmy móc je rozwałkować i wycinać kształty.

Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy je na macie na cienki placek. U mnie wałkowały dzieci, więc grubości były różne 😉 (pierniczki i tak wychodzą). Maty nie podsypujemy dodatkową mąką. Wycinamy ulubione kształty. 

Pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Każdą blachę pierniczków pieczemy 12 minut w 180 stopniach (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Pierniczki zdejmujemy z blaszki, gdy lekko przestygną i studzimy do końca.

Te pierniczki można od razy śmiało chrupać po przygotowaniu lub przechowywać w zamkniętej puszce do 2 tygodni.

Smacznego

*wpis we współpracy z Bee True

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz