Bananowe placuszki z borówkami
Dziś mam dla Was przepis na pyszne bananowe placuszki z borówkami. Proste w przygotowaniu. Idealne na śniadanie, choć można je też zjeść o innej porze dnia 😉 U mnie lubi je cała rodzina. Słodycz banana, prostota przygotowania i te borówki <3 Polecam i Wam.
A jeśli szukacie innych przepisów na placuszki. Spróbujcie np. przepisu na mleczne placuszki (klik) lub mini placuszki jogurtowo-jabłkowe.
Jak przygotować placuszki bananowe z borówkami?
Składniki:
- 2 średniej wielkości banany
- 0,5 szklanki mleka
- 2 jajka M
- 1 szklanka mąki pszennej ToTa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- niewielka ilość oleju (smaruje delikatnie patelnię)
- po 2-3 borówki na placuszek
Przygotowanie:
Banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy.
Patelnię delikatnie smarujemy olejem.
Wykładamy po około łyżki masy na placuszek. Po chwili delikatnie wkładamy w ciasto borówki. Gdy jedna strona się ładnie zarumieni, obracamy placuszki na drugą stronę.
Placuszki smażymy na średnim ogniu.
Podajemy z cukrem pudrem lub miodem.
Z podanych składników wychodzą dwa pełne talerzyki placuszków.
Smacznego
Wpis we współpracy z ToTa mąka