Bananowe placuszki z borówkami

Bananowe placuszki z borówkami

Dziś mam dla Was przepis na pyszne bananowe placuszki z borówkami. Proste w przygotowaniu. Idealne na śniadanie, choć można je też zjeść o innej porze dnia 😉 U mnie lubi je cała rodzina. Słodycz banana, prostota przygotowania i te borówki <3 Polecam i Wam.

A jeśli szukacie innych przepisów na placuszki. Spróbujcie np. przepisu na mleczne placuszki (klik) lub mini placuszki jogurtowo-jabłkowe.

Jak przygotować placuszki bananowe z borówkami?

Składniki:

  • 2 średniej wielkości banany
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 jajka M
  • 1 szklanka mąki pszennej ToTa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • niewielka ilość oleju (smaruje delikatnie patelnię)
  • po 2-3 borówki na placuszek

Przygotowanie:

Banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy.

Patelnię delikatnie smarujemy olejem.

Wykładamy po około łyżki masy na placuszek. Po chwili delikatnie wkładamy w ciasto borówki. Gdy jedna strona się ładnie zarumieni, obracamy placuszki na drugą stronę.

Placuszki smażymy na średnim ogniu.

Podajemy z cukrem pudrem lub miodem.

Z podanych składników wychodzą dwa pełne talerzyki placuszków.

Smacznego

Wpis we współpracy z ToTa mąka

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz