Mleczne placuszki i szybki koktajl – pomysł na śniadanie
Moja rodzina uwielbia wszelkie placki, racuchy, naleśniki i placuszki. W szczególności moje dzieci 😉 Najczęściej przygotowuję je na śniadanie. Tym razem postawiłam na najłatwiejszą wersję. Kilka prostych składników, kilka chwil przygotowań i placuszki gotowe. Do tego szybki owocowy koktajl i mamy pyszne śniadanie. Kto się skusi?
Składniki:
Na placuszki (na 3 porcje)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3 małe jajka (M)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Naturalne, zdrowe produkty do realizacji tego przepisu jak i innych kulinarnych pomysłów znajdziecie w sklepie https://ekochatka.pl/.
Na koktajl (ilość w zależności od potrzeb):
- mała garść borówek
- truskawki
- 1 brzoskwinia
- mleko
*szkl ma 250 ml
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, wlewamy mleko, wbijamy jajka i dodajemy cukier. Wszystkie składniki mieszamy ręczną trzepaczką do uzyskania jednolitej masy (bez grudek). Można też wszystko zmiksować mikserem. Odstawiamy na chwilę.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy placuszki na małym ogniu (!) z oby stron. Ja smażę placuszki bez tłuszczu.
Placuszki podajemy z ulubionymi owocami i owocowym koktajlem – obieramy i kroimy brzoskwinię, dodajemy resztę owoców, dolewamy mleko i wszystko miksujemy.
Smacznego
W przepisie brakuje mleka. Jest w składnikach a nie ma go w samym przepisie
Ślicznie dziękuję za zwrócenie uwagi. Za chwilę poprawię przepis. Pozdrawiam serdecznie
Po drugim przecinku pierwszego zdania w sekcji przygotowanie.
Jest w przepisie 1 szkl mleka
W drugiej linijce jest napisane wlewamy mleko
Szybkie i smaczne. Tylko trzeba uważać z mocą palnika. Mi wychodzą najlepsze na małym ogniu.
Robiłam i na tłuszczu i bez i najlepsze faktycznie na suchej patelni. Dzieciaki uwielbiają.
Mój synek je uwielbia 🙂 Podaję mu same bez niczego.
Cieszę się, że smakują synkowi 🙂
Wyszły suche i gliniaste. Moim zdaniem w za dużo mąki. Może lepiej byłoby podać ile gramów mąki, bo 1.5 szklanki może być mylące.
Może faktycznie dała Pani za dużo mąki. Używam szklanki o pojemności 250 ml.
W przeliczeniu na gramy wyjdzie około około 240 g mąki pszennej. Może jeszcze kiedyś spróbuje Pani ponownie i wówczas wyjdą idealne 🙂
Pozdrawiam
Najprostszy ale najlepszy sposób na placuszki! Polecam!
Cieszę się, że przepis się podoba 🙂
Mleko w plackach dodaje dużo przepis bardzo dobry mama szczególnie jest szczęśliwa
Przepis jest bardzo prosty i bardzo dobry 😉
Cieszę się, że placuszki smakują 🙂
Na zdjęciu wyglądają pięknie , synek zjadł chociaż mi wyszły inne , nie urosły i nie były miękkie
Na jakim płomieniu/mocy palnika pani je smażyła? Smażymy najlepiej na suchej patelni na małej mocy. Wówczas placuszki powinny ładnie wyrosnąć i pozostać miękkie. Nie smażymy zbyt długo by nie wyschły.
Wyszły bardzo dobre. Miękkie takie. Faktycznie lepiej smażyć bez tłuszczu bo porcja na tłuszczu mi taka sucha wyszła a bez były pyszne.
Ciesze się, że przepis się podoba i placuszki smakowały 🙂